Vesterøya er en av to ganske like halvøyer ved Sandefjord i Vestfold. Her ligger bebyggelse, kulturlandskap og natur i skjønn forening. Vesterøya har mange naturperler, og vi har vært tidlig ute ved en av dem.
På Vesterøya
Vesterøya er ei halvøy som strekker seg sørover fra Sandefjord by og ut mot Skagerrak. Det er ca ei mil fra byen og ut til Tveitanodden helt ytterst på halvøya. På vestsiden går Sandefjordsfjorden med skipstrafikken til og fra Sandefjord. På østsiden ser vi over til Østerøya, som er adskilt fra Vesterøya av Mefjorden. De to halvøyene er omtrent like i størrelse og lengde.
Landskapet på Vesterøya varierer. De innerste delen er preget av boligområder og kulturlandskap, mens lenger ut overtar fritidsbebyggelse og lune strandområder. Lengst ute, der vind og bølger får hardere grep, ligger nakne og glattskurte svaberg.
Ytterst på Vesterøya ligger Folehavna og Tveitanodden. Her ligger restene av Folehavna fort, som ble bygget under andre verdenskrig. Senere ble det brukt som skolebatteri, før det ble nedlagt i 1993.
Grubesand
På østsiden av Vesterøya, ved den ytre delen av Mefjorden, ligger Grubesand. Det er et østvendt strandområde med både sand og en del rullestein. På innsiden ligger fine sletter mellom store furutrær. Her finnes også toalett, og en moderne gapahuk med grillplass.
Det er lett adkomst til Grubesand, med bilvei helt frem. Fra Sandefjord kjører du Vesterøyveien (fv 3056) sørover, snaut 7 km til du har passert Langeby Camping. Oppe på en bakketopp etter campingen, tar Auveveien av til venstre. Den følger du 1,1 km, forbi Auve gård, før du er nede på parkeringsplassen. Derfra er det bare å spasere inn mellom furutrærne bak stranda.
Grubesand brukes som badeplass, til tross for en del steinete partier som gjør at stranda ikke når opp blant de aller beste. Men litt sandstrand finnes, og småbarnsfamilier ser ut til å bruke stedet ganske ofte. Kanskje like mye på grunn av fasilitetene på stedet, og den enkle adkomsten.
En annen aktivitet som ofte observeres, er overnatting i hengekøye. Det er lett å finne overnattingsplass mellom trærne her, og mange nyter det å våkne opp til soloppgangen ved den østvendte stranda. Igjen bidrar nok den enkle tilgangen til toalett.
Som rent turområde er Grubesand også mye brukt. Flere stier tar deg på kryss og tvers gjennom Auveskogen, og ut til Auvetangen. Her finner du flere små, idylliske bukter og viker mellom svabergene. Ytterst er det fin utsikt mot Mefjorden og Skagerrak.
Min tur
Jeg tok turen til Grubesand en blikkstille vintermorgen, i begynnelsen av februar. Det var stort sett klarvær, men himmelen mot øst hadde noen tynne, lange bånd av lette skyer. Perfekt, tenkte jeg der jeg kjørte utover Vesterøyveien fra Sandefjord sentrum.
Jeg parkerte bilen en time før soloppgang, men østhimmelen hadde allerede fått en lysning. Det hadde kommet et dryss av nysnø i løpet av natta, og lett vind fra nordøst hadde klistret den til den ene siden av alle trestammer i området. Alt lå til rette for en nydelig morgenstemning.
Jeg ble ikke skuffet. Gradvis vokste et særdeles vakkert fargespill på horisonten mot øst. Farger fra gult og oransje til rosa, lilla og dypt blått dekorerte himmelen. Det var bare å henge med, og fange så mange motiv som mulig i det flotte morgenlyset.
Det mest intense fargespillet varer ikke så lenge, det blekner gjerne noe når det nærmer seg soloppgang. Men når de første solstrålene treffer landskapet, får motivene ny glød. Igjen er det bare å følge med, og få med seg så mye man kan mens lyset er noenlunde varmt. Etter hvert som sola kommer høyere, blir lyset naturlig nok hvitere, og magien blir gradvis borte.
På vei tilbake mot bilen, oppdaget jeg flere hengekøye-entusiaster som hadde overnattet ved Grubesand. I det dunkle morgenlyset hadde jeg passert dem uten å oppdage dem. De hadde sikkert en like fin morgen som meg, men jeg slapp unna overnatting og morgenstell i minusgradene ute. Det tar jeg heller et sted jeg ikke kommer så enkelt til med bil.
Se flere bilder fra denne turen
Publisert 04.03.2023. Sist oppdatert 24.03.2024.
Tekst og foto: Vidar Moløkken.