Når meterdyp snø dekker skog og fjell kommer eventyrstemningen fort. Gamle seterhus, løer og koier ligger omgitt av snøtung granskog, og bygningene dekoreres av hvite dyner. Det er som et ekko fra Asbjørnsen og Moe.

 

På gamle trakter

Da starter vi på ny frisk, et nytt år ligger foran oss. Men først: Det ble en liten ekstra-utflukt helt på tampen av 2017. Før nyttårsfeiring i Elverum snek jeg meg avgårde på en morgentur nordover Østerdalen. Jeg dro ikke så veldig langt, turen gikk til skogs- og fjellområdene vest for Rena i Åmot.

Disse traktene brukte jeg ganske mye i studietida ved Hedmark Distriktshøgskole (nå Høgskolen i Hedmark). Det var på 1990-tallet, og da var det Skramstadsetra og Digeråsen som ble brukt som utgangspunkter for fot- og skiturer i naturen her. Gjennom dette landskapet går den kjente Birkebeinerløypa over fjellet til Lillehammer.

I dette området finner vi et idyllisk seterlandskap, hvor spor etter tidligere tiders bruk av utmarka ligger til alles glede og inspirasjon.

 

Seterløer ved Tingstadsætra i Skynndalen.

 

Setervollene i Skynndalen

Ikke langt fra Skramstadsætra ligger Skynndalen, et kort dalføre mellom lave fjell som såvidt strekker seg over tregrensa. Det er Hemmelfjellet på 885 m.o.h. i vest, og Engulvsfjellet på 857 m.o.h. i øst. Landskapet har et typisk Østerdalspreg.

I Skynndalen ligger mange fine setervoller, hvor gamle seterhus, koier og løer glir nesten umerkelig inn i skogslandskapet. Flere gårder nede i bygda hadde seter her i gamle dager, noe som gjenspeiles i navn som Rostadsætra, Blikstadsætra og Tingstadsætra.

Koiene var mer i bruk blant skogsarbeiderne, men også som utgangspunkt for nødvendig jakt og fiske. I dag er nok både seterhus og koier mest brukt som fritidseiendommer.

 

Hytte i skogen ved Rostadsætra, Skynndalen.

 
Nå midtvinters ligger de gamle bygningene temmelig nedsnødd, omgitt av like nedsnødd granskog. Det går to veier opp gjennom Skynndalen, på hver side av elva Skynna. Det meste av veiene brøytes gjennom hele vinteren. Det gjelder i alle fall opp til bommen på nordsiden av elva, og til Tingstadsætra på sørsida.

Det var dørgende stille da jeg stoppet ved Tingstadsætra nyttårsaften. Ikke et eneste menneske eller en eneste bil var å se. Jeg tuslet langs de høye brøytekantene ved veien, og fotograferte detaljer i gamle seterbygninger og snølandskapet rundt.

Det gikk liksom et stille historiens sus gjennom skogen her oppe, og det var en fin og rolig opplevelse for både kropp og sjel. Her er den aller siste bildeserien fra 2017.

 

Detaljer i løe ved Tingstadsætra, Skynndalen.

 

Oppdatering 1.1.2020: Hedmark er slått sammen med Oppland til Innlandet fylke. Den tidligere Høgskolen i Hedmark heter nå Høgskolen i Innlandet.

 

Se flere bilder fra denne turen

 
Publisert 05.01.2018. Sist oppdatert 24.03.2024.
Tekst og foto: Vidar Moløkken.