Nordic Nature Photo Contest har vært arrangert siden 2011, og er en av Nordens største naturfotokonkurranser. Deltakere kjemper om premier for over 200 000 kroner. Et av mine bilder ble premiert i 2023-utgaven av konkurransen.
Nordisk naturfotokonkurranse
Nordic Nature Photo Contest må sies å være et høydepunkt innen nordisk naturfoto, som utvilsomt ligger i verdenstoppen. Årets utgave av konkurransen er den tolvte i rekken, siden starten i 2011.
– Med 4000 innsendte bilder har juryen en stor og vanskelig jobb. Det legges ned et stort antall timer i å se gjennom alle, plukke ut de beste, og til slutt diskutere seg frem til vinnerbildene. Det skriver jurymedlem Baard Næss i siste utgave av Natur&Foto, der vinnerbildene presenteres.
– I år vil jeg si kvaliteten er jevnt god hele veien. Men så er det noen bilder som stikker seg litt ekstra ut. Det er gjerne bilder som juryen ikke har sett tidligere. Bilder som overrasker, skriver Næss videre.
Årets nordiske naturfotograf ble svensk-tyske Felix Heintzenberg, med et smått utrolig nattbilde av vill gaupe i motlys skapt av blitslamper. Det tok fotografen fem år å planlegge, teste utstyr og prøve seg frem før bildet satt på minnebrikken. Det skjedde bare to dager før innsendingsfristen for konkurransen.
Årets unge nordiske naturfotograf ble 16 år gamle Lukas Andersen Hellerud, med en flott bildeserie av ulike dyr og fugler tatt i nordisk natur.
Et av mine egne bilder ble også premiert. Det hørte til kategorien “Årets nordiske turbilde”. For meg henger det høyt å bli premiert i dette selskapet. Her kan du se alle vinnerbildene i Nordic Nature Photo Contest 2023.
I Gullkronene naturreservat
Det premierte bildet er tatt i Gullkronene naturreservat, som ligger ved Jarlsberg like nord for Tønsberg sentrum. Det var en mild og fuktig novemberdag med tåke i lufta, som skapte en typisk senhøst-stemning i skogen. Jeg tok bildet av kjæresten min som vandret inn mellom de store bøketrærne.
Gullkronene ligger som to oaser eller øyer i et vidt og flatt kulturlandskap, med store åkre i alle retninger. De rike vekstforholdene her minner mye om de vi finner i sydligere strøk av Europa. Den frodigheten og variasjonen man finner i skogene ved Gullkronene, er sjelden i landet vårt. Naturreservatet kan by på flotte naturopplevelser.
Skogen i Gullkronene har utviklet seg gjennom århundrers skjøtsel. Fra andre halvdel av 1600-tallet pleide man skogen i Gullkronene på en slik måte at eik med store dimensjoner ble fremelsket. Tømmer fra skogen ble sendt til Danmark til bruk i skipsbygging. 350 år senere hentet man på ny ut storvokst eik i Gullkronene. I 2010 felte man treet som ble benyttet til kjøstokk i en ny, fullskala kopi av Osebergskipet.
Du kan lese mer om Gullkronene og turen vår i artikkelen Gullkronene – oaser i kulturlandskapet.
Natur & Foto-dagen
Natur & Foto-dagen 2023 med premieseremoni i NNPC gikk av stabelen i auditoriet i Dronning Eufemias gate 8, sentralt i Barcode-rekka ved Bjørvika i Oslo. Arrangør var som vanlig magasinet Natur&Foto, og sponsor var Foto.no som har sine lokaler nettopp her i Operakvartalet.
Dagen ble innledet av konferansier Frode Stang, kjent bl.a. fra et utall naturdokumentarer på NRK. Deretter kom foredrag på løpende bånd, først med svenske Andreas Hemb, og så finske Konsta Punkka. Etter lunsjpausen var Knut Erik Alnæs en utmerket erstatter for Jonas Classon, som dessverre ikke kunne stille på grunn av sykdom.
Utpå ettermiddagen var det tid for premieseremoni i Nordic Nature Photo Contest 2023. Alle premierte bilder i hver kategori ble vist på den store skjermen, mens tilstedeværende fotografer entret scenen for å motta diplom og premier.
Til slutt fikk vi en halvtimes fascinerende foredrag av årets nordiske naturfotograf Felix Heintzenberg. Her fortalte han historien om gaupe-prosjektet og den lange veien frem til det fantastiske vinnerbildet. Det er bare å gratulere, og glede seg til neste års konkurranse.
Se flere bilder fra Natur & Foto-dagen
Publisert 12.02.2023. Sist oppdatert 24.03.2024.
Tekst og foto: Vidar Moløkken.