På Haugalandet, nord i Rogaland, fantes det som var en lokal hemmelighet inntil for få år siden. Takket være Instagram og andre sosiale medier, er det ikke lenger slik. Himakånå er distriktets svar på Trolltunga.

 

Haugalandet

Mellom Bømlafjorden i Hordaland og Boknafjorden i Rogaland finner vi Haugalandet. Distriktet omfatter halvøya mellom de to fjordene, og øyene utenfor.

Seks kommuner ligger helt eller delvis innenfor området: Sveio i Hordaland, og Rogalandskommunene Vindafjord, Tysvær, Haugesund, Bokn, Karmøy og Utsira. Rundt 100000 innbyggere deler 1402 km², og regionens senter er Haugesund.

 

På gangbru ved Nedstrand kyrkje i Hindaråvåg.

 

Småkupert landskap

Naturen på Haugalandet er dominert av et småkupert kystlandskap. Åpne, vindblåste heier krydret med småvann og spredt løvskog dekker mye av arealet, som er oppdelt av et virvar av krokete fjorder og sund. Men i de indre delene av distriktet begynner et mer typisk vestnorsk fjordlandskapet å gjøre seg gjeldende.

Boknafjorden går over i Nedstrandsfjorden, og på nordsiden av den ligger Nedstrand og Hindaråvåg. Her reiser heiene seg opp mot 600 m.o.h., og terrenget blir brattere. Vårt turmål henger i fjellsida ovenfor Nedstrand kirke, og det er en ganske spektakulær fjellformasjon.

 

Ved Hetland nær Hindaråvåg.

 

Lokal hemmelighet

Fjellformasjonen bærer navnet Himakånå, eller Himakona som kartene fra Statens Kartverk forteller. Den markedsøres som en lettere variant av Trolltunga, men lenge var den en lokal hemmelighet. Sommeren 2016 skjedde det imidlertid noe, og besøkstallene skjøt til værs.

Antakelig var det bilder delt i sosiale medier som var starten, og påfølgende TV-reportasjer og reiselivsartikler bidro til at turister fra fjern og nær nå kommer i hopetall til den lille bygda ved Nedstrandsfjorden.

 

I kulturlandskapet ved Hetland nær Hindaråvåg.

 

Himakånå

Himakånå er kanskje mer beskjeden enn Trolltunga i Hardanger, men den tar det igjen i en langt mer tilgjengelig tur. Ved Trolltunga må man opp 800 høydemeter og gå i timevis for å nå fram.

Til Himakånå holder det med under halvparten av høyden, og normalt spreke klarer turen opp på mindre enn en time. Belønningen er panoramautsikt mot Nedstrandsfjorden, Lysevatnet og Hindaråvåg.

I tillegg kan du forevige deg selv på en ganske så spenstig fjellhylle, den peker nese ut i løse lufta, høyt over den frodige løvskogen i lia under. Her er forresten to hyller. Et tilsynelatende løvtynt bergflak stikker knivskarpt ut bare få meter fra selve Himakånå.

 

På Himakånå ved Hindaråvåg.

 

Ruten til topps

Turen opp starter på parkeringsplassen ved butikken i Hindaråvåg, du finner den rett ved Nedstrand kirke. Plassen er belagt med en parkeringsavgift som støtter opp om et lite lokalsamfunn, så ikke glem å betale den.

Turveien er godt merket fra informasjonstavla ved kirka, og følger først gangveien langs fylkesveien noen hundre meter. Så går turen på gamle traktorveier og stier. Først opp gjennom plantet granskog, så ut i åpent kulturlandskap ved gården Hetland. Her kan det gå beitedyr, så vis hensyn til gårdsdriften og lukk grinder du passerer på turen.

Ovenfor gården kommer man opp i mer naturlig og åpen bjørkeskog, og man nærmer seg fort målet. Når du kommer frem er det naturlig nok viktig å være forsiktig fremme på kanten. Har du i tillegg barn med, er det så klart essensielt  å passe godt på. Et fall utfor stupet er temmelig sikkert fatalt for både store og små.

 

På Himakånå ved Hindaråvåg.

 

Min tur

Jeg tok turen til Himakånå en vindfull solskinnsdag i oktober, under en oppdragstur til Hordaland og Rogaland. Siden det var en ukedag hadde jeg ventet lite trafikk til attraksjonen, men beregningen hadde ikke tatt høyde for at det var høstferie på Vestlandet. Det var derfor ganske mange som hadde tatt turen denne dagen.

Men jeg la lystig i vei allikevel, og brukte rundt 50 minutter på turen opp, inkludert en del fotostopp.

Vel fremme på toppen tok jeg ganske fort bildene jeg trengte av både utsikt og fjellformasjoner, og fikk i meg en liten matbit. Returen gikk raskt ned igjen samme vei som jeg kom opp, men det går merkede stier videre opp i heiene.

Turen til Himakånå er en fin og lettgått utflukt, som sikkert kan gjøres ganske enkelt til alle årstider. Jeg kan i alle fall tenke meg en stille sommerkveld oppe på stupkanten, og se sola gå ned over Lammanuten og Lysevatnet i nordvest.

 

Ved Hetland nær Hindaråvåg.

 

Se flere bilder fra denne turen

 
Publisert 02.01.2019. Sist oppdatert 24.03.2024.
Tekst og foto: Vidar Moløkken.