Eigerøy fyr ligger rett utenfor Egersund, langt sør i Rogaland. Her ute blåser vinden fra Nordsjøen friskt over grå svaberg med grønne beitemarker innimellom. Fotturen til fyret er lettgått, og kan anbefales for de fleste.

 

Tidlig planlagt

Langt sør på Vestlandet ligger byen Egersund, sentrum i Eigersund kommune. Her bor det snaut 15000 sjeler, de aller fleste i byen som ble grunnlagt i 1798. Bebyggelsen ligger skjermet mot Nordsjøen av Eigerøya i vest, og utenfor den igjen finner vi Midbrødøya. Her ligger Eigerøy fyr, slik det har gjort siden det ble opprettet i 1854.

Eigerøy fyr ble planlagt allerede i 1824, men de lærde var uenige om det var behov for et fyr langs kysten av Jæren og Dalane. Fra 1843 til 1851 skjedde imidlertid fire alvorlige skipsforlis utenfor Egersund, hvor totalt 40 mennesker omkom. Da ble det mer fart i planene om et fyr for å vise leia inn mot byen, men også for å gi bedre landkjenning for de sjøfarende.

For å klare det siste var det viktig at fyrtårnet ble bygget høyt nok. Et vedtak fra fyrkommisjonen kom i 1852, og det slo fast at fyrstasjonen skulle reises ute på Midbrødøya. Byggingen startet i 1853, og fyret stod ferdig året etter.

 

Eigerøy fyr på Midbrødøya, Eigersund.

 

Omfattende arbeid

På det meste arbeidet 75 mennesker med ferdigstillelsen av Eigerøy fyr, som i sin tid var et innovasjonsprosjekt. Det var nemlig Norges aller første fyrtårn bygget i støpejern. Bærums Verk stod for produksjonen, og leverte fyrtårnet i moduler som ble fraktet til Eigerøya.

Materialene i lyktehuset ble produsert på Næs Jernverk ved Froland utenfor Arendal. Fyrvesenet var allikevel usikre på om tårnet ville tåle påkjenningene fra været her ute, og fyrtårnet ble dermed foret med 70000 murstein innvendig. I tillegg til tårnet ble det bygget fyrvokterbolig, naust og brygge. Arbeidet med fyret gikk nok ikke helt uten skader, regnskapet viser bl.a. utgifter til ei likkiste.

 

Ved Nautasundet på Midbrødøya, Eigersund.

 

Imponerende fyrtårn

Eigerøy fyr ble elektrifisert i 1934, og fikk samtidig en diafon for tåkesignal. Det er et imponerende fyrtårn som fremdeles står ute på Midbrødøya. Tårnet er 32,9 m høyt om man måler det fra bakken, mens lykta befinner seg 46,5 m over havflata.

Det er 134 trappetrinn som tar fyrvokteren til toppen. Fyrlykta er av 1. orden, og en av de sterkeste i Europa med lysvidde på 18,8 nautiske mil.

Eigerøy fyr ble automatisert i 1989, og fyrstasjonen ble avfolket. Stasjonen med alle bygninger og området rundt ble fredet etter kulturminneloven i 1998. Eigersund kommune overtok fyret fra det statlige Kystverket i 2005, i tillegg til fyrvokterbolig, sjøbuer og uthus.

 

Fyrveien starter ved Nautasundet på Midbrødøya, Eigersund.

 

Fyrveien

I samarbeid med grunneierne i området, har kommunen bygget en 1,6 km lang grusvei ut mot fyrstasjonen, og det er anlagt parkeringplass med toaletter der veien starter ved Nautasundet. Sundet er dessuten mudret, slik at fritidsbåter kan komme seg ut til fyret innaskjærs.

Turen ut til Eigerøy fyr starter fra den nevnte parkeringsplassen ved Nautasundet. Så er det bare å følge den drøyt 1,5 km lange grusveien til veis ende, hvor en sti med trapper og klopper tar deg de siste 700 metrene ut til fyret.

Turen går gjennom en god del innmark med beitedyr, så merk deg at det er totalt forbud mot å ta med hund i perioden 15. mars til 15. oktober. Resten av året er det båndtvang her ute. Turen er lettgått, og kan gjennomføres av mennesker i alle aldre uten store vanskeligheter.

 

På vei mot Eigerøy fyr.

 

Gjennom Magma Geopark

Veien og stien går gjennom et geologisk interessant område, som er en del av Magma UNESCO Global Geopark. Dette er et geografisk område med en geologi som er av internasjonal betydning, som er anerkjent av UNESCO og der bærekraftig utvikling spiller en svært viktig rolle.

Magma Geopark er del av et nettverk som består av mer enn 140 UNESCO Globale Geoparker i 40 ulike land og på 5 kontinenter. Selv om bakgrunnen for en geopark er geologi, handler geoparker først og fremst om mennesker – både lokale og tilreisende, som er interesserte i å utforske, oppleve og dele de uendelige mulighetene innen både natur og kultur disse områdene inneholder. Du kan lese mer om Magma Geopark her.

 

Ved Eigerøy fyr, Eigersund.

 

Min tur

Jeg ruslet ut til Eigerøy fyrstasjon en tidlig morgen i slutten av mai. Det var pinse, og været spilte skikkelig på lag denne dagen. Det var vindstille, og himmelen var helt uten skyer. Jeg tok meg god tid, og fotograferte blant de store mengdene med strandnellik som blomstret her ute.

Dronen var også med på turen, og fikk en kort luftetur for å ta noen oversiktsbilder ved fyret. Turen til fyrstasjonen var en fin start på dagen, før reisen gikk videre nordover langs Jærkysten.

 

Strandnellik ved Eigerøy fyr.

 

Kilder:
Eigerøy fyr, Wikipedia.
Magma Geopark, magmageopark.no.

 

Se flere bilder fra denne turen

 
Publisert 08.07.2020. Sist oppdatert 24.03.2024.
Tekst og foto: Vidar Moløkken.