Nærområdet vårt ved Bø i Telemark er fullt av fine turmål. I skogsåsene som omgir tettstedet er det mange fine topper med vidt utsyn. Bruskor og Høyslassnuten er høydepunkter på ei fin rundløype i skogsnatur.

 

Nok en nærtur

Vi skal ut i naturen med Gulltrimmen enda en gang. Nå er det en populær runde i skogsåsene rundt Bø i Telemark som står for tur. Bruskor og Høyslassnuten er to koller som ligger noen få kilometer vest for Bø sentrum.

I dette området går et tett nettverk av merkede stier, og nærmere sentrum finnes lysløype, skiskytterarena og travbane. Det er et mye brukt turområde for lokalbefolkningen, og kan by på fine skogsturer med interessante kulturminner som bonus.

 

Flott utsikt fra Bruskor ved Bø i Telemark.

 

Start ved Forberg

Det er flere utgangspunkter for turer til Høyslassnuten og Bruskor, vi starter ved Skogheim i nærheten av Forberg. For å komme hit må du kjøre rv 36 fra Bø sentrum i retning Seljord, det er 4,2 km fra Circle K-stasjonen.

Ta til venstre når du kommer til Skogheim. Dette er første avkjøring etter passering av den gamle Forberg skole, som også ligger på venstre side av veien. Hundre meter fra riksveien kan du parkere ved en informasjonstavle med veiviser.

 

Stien går i trapp ved bratte berghamre.

 

Forbi gamle stølstufter

Stien vi har valgt går opp gjennom furuskogen på østsiden av Bruskor, flere steder over blanke svaberg. Disse kan være sleipe i vått vær, så vis forsiktighet om det skulle regne på turen. Man kommer fort frem til flere stideler oppe i skogslia.

Vi velger å holde til høyre ved disse, og legger kursen mot toppen av Bruskor. Etter den første og lengste kneika passerer vi Bruserudstulen, her ligger bare tuftene igjen etter tidligere tiders virke. Litt bortenfor går stien i ei trapp opp forbi en bratt berghammer. Da nærmer vi oss toppen, og kommer opp i mer glissen furuskog med mye bart fjell.

 

Ved gammel trevarde på Bruskor ved Bø.

 

På Bruskor

Bruskor når akkurat 400 m.o.h., og her er det god utsikt mot Bø, kulturlandskapet ved Forberg, og Lifjell. Vi ser også over til Gygrestolen i vest, og bort på nabokollen Høyslassnuten som vi snart skal avlegge et besøk.

På Bruskor er det turpost fra Bø Turlag. Det finnes også flere kulturminner her oppe. Nær toppen står rester etter en gammel trevarde. Slike varder stod i nettverk over hele landet, og ble satt fyr på for å varsle om krig i tidligere tider.

Ikke langt unna finnes også spor av bergverksdrift, stien passerer et lite molybdenskjerp litt nord for toppunktet.

 

Ved bronsealderrøysa på Høyslassnuten ved Bø.

 

Gravrøysa på Høyslassnuten

Vi følger den merkede stien videre, og kommer ned i skaret mellom Bruskor og Høyslassnuten. Det er ikke lange avstikkeren opp til sistnevnte, og bare 50 høydemeter å forsere.

Høyslassnuten har høyde 365 m.o.h., og på toppen ligger en stor, gammel gravrøys. Den stammer fra bronsealderen, og er dermed mellom 2500 og 3500 år gammel. Sagnet forteller om en småkonge som ble gravlagt her.

Røysa ble åpnet og plyndret rundt 1850 av lokale folk, men hva de eventuelt fant vet ingen. Det står en informasjonstavle og turpost ved gravrøysa, og det er fin utsikt mot Bø og Lifjell.

 

Rester etter bygdeborgen Trelsborg ved Bø.

 

Trelsborg

Som nevnt tidligere går et nettverk av stier i dette området, og man kan fortsette turen over Høyslassnuten ned mot travbanen ved Nordbøåsen. Men vi går tilbake til skaret vi kom opp, og fortsetter herfra på en annen sti ned lia, som også går mot travbanen og Nordbøåsen.

Men etter noen hundre meter tar vi en sti til venstre, tilbake mot utgangspunktet vårt ved Forberg. Dette sporet går opp en kneik, og vel oppe passerer vi den gamle bygdeborgen Trelsborg. Den har røtter tilbake i folkevandringstida, ca år 400-500. Det var mye ufred på denne tida, og for å beskytte seg mot inntrengere og røverbander ble mange slike borger reist over store deler av landet.

Trelsborg ligger oppe på en kolle med bratte skrenter på tre sider, og har vært forholdsvis lett å forsvare. Mot den fjerde sida var det bygget en ytre og indre mur, den siste har vært inntil 3,5 m høy. Det antas å ha vært solide tømmervegger på toppen av steinmurene. På innsiden av forsvarsverkenne har det vært god plass, og muligens flere hus. Stedet er et gedigent kulturminne i dette turområdet.

Fra Trelsborg er det bare en snau kilometer tilbake til starten ved Skogheim. Hele denne turen tar i underkant av to timer å gå ved normalt tempo, og er ca 7 km lang. Det er en fin og interessant rundtur i flott skogsnatur.

 

Sopp i skogen ved Bruskor.

 

Kilde: Informasjonstavler fra Bø Turlag langs ruta, og turlagets nettsider.

 

Se flere bilder fra denne turen

 
Publisert 18.11.2018. Sist oppdatert 24.03.2024.
Tekst og foto: Vidar Moløkken.