Mange mener Vestlandet er på sitt fineste når junisola skinner på lysegrønne bjørkelier, og fossefallene dundrer store og mektige ned de bratte fjellsidene. Men jammen er det også fint når oktober farger det samme landskapet.
Mot vest igjen
“Ut på tur, aldri sur”. Det er og har vært et gjenkjennelig begrep siden min egen tids morgen, og alt tyder på at det vil fortsette slik en stund til. Det gjaldt i høyeste grad i 2002 også, og prosessen med digitalisering av det gamle lysbildearkivet har nå kommet til oktober dette året. Med yrket jeg hadde da var det aldri mangel på turmuligheter.
I starten av oktober det året ble det to lange turer, fra Lillesand til Trondheim. Nye TV-produksjoner fra fotball- og ishockeykamper var på trappene. Men som vanlig var det ikke snakk om å kjøre raskeste vei til målet, jeg la ut på mine egne omveier.
Vi beveger oss bakover i lysbildearkivet, og starter med den siste av de to turene. Den gikk opp Setesdalen, og over Haukelifjell en lettskyet ettermiddag. Over fylkesgrensa mellom Telemark og Hordaland hadde litt nysnø dekorert fjellheimen, og her ble det fotostopp da sola dukket under horisonten. Det skapte noen veldig fine stemninger i høstlandskapet.
Etter overnatting i Hardanger, bar det opp på et nytt fjell neste dag. Fjellovergangen mellom Aurlandsvangen og Lærdal i Sogn byr på fantastisk utsikt mot både fjord og, ja nettopp, fjell. Høstfargene krydret fjordlandskapet, og oppe i høyden hadde frosten islagt bekker og vann.
Ved Bergsetbreen
Bergsetbreen ligger i Krundalen, en sidedal til Jostedalen i Luster, Sogn og Fjordane. Breen stuper ned fra platået innerst i dalen, og skaper et spektakulært brelandskap. De siste årene har Bergsetbreen smeltet mye, slik at den nå henger et stykke oppe i fjellsida. Men i 2002 strakk bretunga seg helt ned til dalbunnen. Et lag med rim dekket vegetasjonen, og flotte høstfarger glimtet til der sollyset traff i den dype dalen.
Jeg gikk et godt stykke inn mot brefronten, men ikke helt frem. En annen brearm ligger nemlig oppe i fjellsida her, usynlig fra bunnen av dalen. Den har navnet Baklibreen. Den 27. juli 1986 gikk et ras med 250000 tonn is her, og drepte en nederlandsk familie på tre. Som om ikke det var nok, døde to dansker i en flodbølge fra den nærliggende Nigardsbreen samme dag. Så det er en uhyggelig bakside i det vakre brelandskapet, og man må ferdes med forsiktighet og kunnskap om naturforholdene.
Videre over Sognefjellet
Etter den fine turen i Krundalen, kjørte jeg videre over enda en fjellovergang. Sognefjellet byr på en av landets høyestliggende riksveier, og den går i spektakulært landskap mellom Breheimens og Jotunheimens stortopper. Jeg fikk oppleve et vakkert kveldslys over Skagastølstindane, Fanaråken og Smørstabbtindan. Et dryss nysnø over toppene bidro også her til perfekte fotoforhold.
Tilbake gjennom Møre og Romsdal
Etter endt jobboppdrag i Trondheim, var det tid for hjemreise. Man skulle tro jeg utelukkende valgte E6 og E18 som hjemvei, men nei. Værmeldingen var fremdeles god, og jeg fikk lyst på et lite sveip gjennom Møre og Romsdal på returen. Omveien gikk dermed ned gjennom Romsdalen sent på kvelden, til overnatting på Åndalsnes.
Dagen etter var jeg tidlig oppe, og tok en kjapp avtikker inn til Erstaddalen ved Isfjorden. Dalen er omgitt av svære fjell og tinder, og jeg hadde et mål om å fotografere den staute Kvanndalstinden fra denne siden. Den var omgitt av noen skyer, slik at toppen ikke var synlig. Men det allikevel et flott motiv i et brutalt fjellandskap.
Videre ble det en tur langs den flotte Hjørundfjorden på Sunnmøre. Den skjærer seg drøye tre mil inn mellom de mektige Sunnmørsalpane. Fjorden går i noenlunde rett linje sørover fra Storfjorden, og det er en spektakulær opplevelse å kjøre på de smale veiene som går langs deler av fjorden. Jeg tok ferge over fjorden fra Sæbø til Lekneset, og kjørte videre langs Norangsfjorden og gjennom den vakre Norangsdalen. Så begynte hjemturen for alvor, og turen gikk over til Østlandet og Sørlandet igjen. Da hadde jeg fått en nydelig høsttur langs fjorder, fjell og breer på Vestlandet.
Oppdatering 1.1.2020: Hordaland er slått sammen med Sogn og Fjordane til det nye Vestland fylke.
Se flere bilder fra denne turen
Publisert 14.02.2018. Sist oppdatert 24.03.2024.
Tekst og foto: Vidar Moløkken.