Jakt- og friluftslivsmagasinet Villmarksliv har arrangert NM i naturfoto helt siden 1976. Det gjør den til en av de lengstlevende fotokonkurranser i sitt slag, og den går gjennom ti månedlige omganger fra februar til november.

 

Nytt år, nye muligheter

Bladet Villmarksliv har arrangert Fotojakta – NM i naturfoto siden 1976. Dette året ble idéen unnfanget og i januarnummeret 1977 presenterte Dag Kjelsaas hele opplegget som et alternativ til tradisjonell jakt.

Gjennom årene har konkurransen gått gjennom mange forandringer, men hele tiden har selve basisen blitt beholdt. Det offisielle navnet er «NM i Naturfoto» selv om mange i dagligtale fortsatt kaller den for Fotojakta, spesielt blant deltakere som har vært med siden starten.

Konkurransen inne i sitt 35. år i 2011, noe få eller ingen andre konkurranser av denne typen kan skilte med. Reglene gir hver fotograf anledning til å levere inntil fem bilder pr runde. Hvert bilde får poeng, og poengene legges sammen for hver runde. Den som har flest poeng sammenlagt etter 10 runder vinner konkurransen, og kan kalle seg norgesmester i naturfoto.

Samtidig konkurreres det om årets naturbilde. Det blir det av fotografenes gullbilder som oppnår høyeste poengsum.

Jeg har ikke hatt for vane å delta i fotokonkurranser, men i fjor gjorde jeg et forsøk i NM i naturfoto. Det endte med en niende plass, noe jeg er mer enn godt fornøyd med. Dermed prøver jeg meg igjen i år.

Den første runden i 2011 endte med fem bronsebilder. Ett ble tatt i hjemtraktene ved Bø, mens resten stammer fra en tur til kysten på grensa mellom Agder og Rogaland.

Under kan du se mine deltakende bilder i runde 1 2011. Komplette resultater finner du her.

 

“Tåkehav”

Tåke over Bø, Midt-Telemark. 33 poeng, bronse.

 

Bildet er tatt en kald januarmorgen i 2011, fra Lifjellvegen her i Bø, Telemark. Det er rett før sola står opp, og tåka har lagt seg som et lokk over bygda.

Teknisk info:
Kamerautstyr: Canon EOS 5D Mark II, Canon EF100-400 mm f/4,5-5,6L IS USM (135 mm), polariseringsfilter, stativ.
Opptak: 0,8 sek ved f/13, ISO 100.

 

“Dråpegrotten”

Havgrotte ved Brufjell nær Åna-Sira, Agder. 33 poeng, bronse.

 

Bildet er tatt overskyet februardag i 2011, ved kysten på grensen mellom Agder og Rogaland. Ved Roligheten utenfor Åna-Sira ligger Brufjellet på 196 m.o.h. Dette fjellet stuper bratt i havet, og ved foten ut mot Nordsjøen ligger fire store horisontale jettegryter ca 30 m over sjøen.

Den største er dyp nok til å kalles grotte, og det er fra denne bildet er hentet. Det er satt sammen av to eksponeringer for å jevne ut noe av den store kontrasten mellom hule og dagslys.

Teknisk info:
Kamerautstyr: Canon EOS 5D Mark II, Canon EF16-35 mm f2,8/L II USM (16 mm), polariseringsfilter, stativ.
Opptak (2 eksponeringer): 1/40 og 1/8 sek ved f/11, ISO 100.

 

“Kystbjørkeskog”

Kystbjørkeskog ved Roligheten nær Åna-Sira, Agder. 30 poeng, bronse.

 

Dette motivet er også hentet fra Roligheten nær Åna-Sira, på grensen mellom Agder og Rogaland. Den mosegrodde bjørkeskogen lager trolsk stemning i det blå ettermiddagslyset denne februardagen.

Teknisk info:
Kamerautstyr: Canon EOS 5D Mark II, Canon EF16-35 mm f2,8/L II USM (16 mm), polariseringsfilter, stativ.
Opptak: 1 sek ved f/11, ISO 100.

 

“Isbue”

Isformasjoner ved Roligheten nær Åna-Sira, Agder. 29 poeng, bronse.

 

Dette er nok et motiv hentet fra en tur til Roligheten ved Åna-Sira. Tining og frysing i flere omganger har dannet flere lag med is av ulik karakter og tykkelse.

Teknisk info:
Kamerautstyr: Canon EOS 5D Mark II, Canon EF24-105 mm f/4L IS USM (105 mm), polariseringsfilter, stativ.
Opptak: 1/8 sek ved f/11, ISO 100.

 

“Bjørk i is”

Bjørk i is ved Roligheten nær Åna-Sira, Agder. 28 poeng, bronse.

 

Dette siste bildet er også tatt ved Roligheten. Tining og frysing i flere omganger har dannet ulike “typer” is. Flere islag med luft i mellom lager regnbuefargene når polariseringsfilter benyttes.

Teknisk info:
Kamerautstyr: Canon EOS 5D Mark II, Canon EF24-105 mm f/4L IS USM (50 mm), polariseringsfilter, stativ.
Opptak: 1/5 sek ved f/11, ISO 100.

 
Publisert 04.03.2011. Sist oppdatert 21.07.2024.
Tekst og foto: Vidar Moløkken.