Fotojakta – NM i naturfoto har vært arrangert av Villmarksliv siden 1976. Konkurransen går gjennom ti månedlige runder. Dette ble også en runde med godt resultat for undertegnede, med deltakende bilder fra Vestlandet og Agder.

 

Enda en runde med fint resultat

Bladet Villmarksliv har arrangert Fotojakta – NM i naturfoto siden 1976. Dette året ble idéen unnfanget og i januarnummeret 1977 presenterte Dag Kjelsaas hele opplegget som et alternativ til tradisjonell jakt.

Gjennom årene har konkurransen gått gjennom mange forandringer, men hele tiden har selve basisen blitt beholdt. Det offisielle navnet er «NM i Naturfoto» selv om mange i dagligtale fortsatt kaller den for Fotojakta, spesielt blant deltakere som har vært med siden starten. Konkurransen inne i sitt 34. år i 2010, noe få eller ingen andre konkurranser av denne typen kan skilte med.

Hver fotograf kan levere inntil fem bilder i hver runde, som gis poeng av den til en hver tid sittende juryen. Minst 25 poeng gir bronsemedalje, minst 35 gir sølv, og får bildet ditt 45 poeng eller mer har du et gullbilde.

Norgesmester i naturfoto blir den som har flest poeng sammenlagt etter ti runder. I tillegg konkurreres det om årets naturbilde, og der deltar fotografenes beste gullbilder gjennom året. Bilde med høyeste poengsum vinner.

Den niende runden av Fotojakta 2010 ga et flott resultat for mine bilder. Det ble hele tre sølvbilder, mens de resterende to fikk bronse. Flest motiv var hentet fra Vestlandet denne gangen, men det var et bilde fra nærområdet mitt på Sørlandet som fikk best uttelling.

Under kan du se mine deltakende bilder i runde 9 2010. Komplette resultater finner du her.

 

“Det andre Sørlandet 2”

Vinterkveld nær Skottevik, Lillesand, Agder. 41 poeng, sølv.

 

Her er en annen vri på sørlandsstemningen jeg deltok med i forrige runde. På dette bildet har jeg tatt med litt fyringsved ut til fyrlykta på Dynge ved Skottevik i Lillesand. Det var stille og kald februarkveld i 2007.

Teknisk info:
Kamerautstyr: Canon EOS 5D, Canon EF17-40 mm f/4L USM (21 mm), polariseringsfilter, stativ.
Opptak: 4 sek ved f/11, ISO 100.

 

“Kjerag”

Sommerkveld ved Kjerag, Sandnes, Rogaland. 37 poeng, sølv.

 

Bildet er tatt en meget varm sommerkveld i 2006 på Kjerag ved Lysefjorden. Hele dagen var svært disig, og på kvelden sank disen ned til tåke over fjorden. Det lave sollyset ga varme farger til toppen av skylaget.

Teknisk info:
Kamerautstyr: Canon EOS 350D, Tamron AF28-300 mm f/3,5-6,3 XR Di (30 mm), polariseringsfilter, stativ.
Opptak: 1/25 sek ved f/13, ISO 100.

 

“Under Nigardsbreen”

I smeltetunnel under Nigardsbreen i Jostedalen, Luster, Vestland.
36 poeng, sølv.

 

Dette bildet ble til i september, i en uvirkelig flott bretunnel under Nigardsbreen i Sogn. Ca 30 meter inne i tunnelen gikk en stor, loddrett sjakt ca 15 m opp til dagslyset, noe som sendte dagslys til tunnelen nede under breen.

Teknisk info:
Kamerautstyr: Canon EOS 5D Mark II, Canon EF16-35 mm f2,8/L II USM (16 mm), polariseringsfilter, stativ.
Opptak: 1,3 sek ved f/11, ISO 100.

 

“Raunsdalen 2”

Høst i Kvitnadalen, Ullensvang, Vestland.
29 poeng, bronse.

 

Bildet er tatt en eventyrlig flott høstdag i Raunsdalen (Kvitnadalen) ved Folgefonna, i Ullensvang kommune, Vestland. Høstfargene var intense, og været var stille og skyfritt. En perle av en opplevelse i Hardangernaturen.

Teknisk info:
Kamerautstyr: Canon EOS 5D Mark II, Canon EF16-35 mm f2,8/L II USM (16 mm), polariseringsfilter, stativ.
Opptak: 1/25 sek ved f/16, ISO 100.

 

“Ved Nigardsbreen”

Ved Nigardsbreen i Jostedalen, Luster, Vestland. 27 poeng, bronse.

 

Det er også et bilde tatt ved Nigardsbreen i september. Bildet er tatt med telelinse, så personen står lengre fra brefronten enn det kan se ut til. Dette ser dermed skumlere ut enn det er, men viser dimensjonene i breen ganske godt etter min mening.

Teknisk info:
Kamerautstyr: Canon EOS 5D Mark II, Canon EF100-400mm f/4.5-5.6L IS USM (400 mm), polariseringsfilter, stativ.
Opptak: 1/15 sek ved f/13, ISO 100.

 
Publisert 12.11.2010. Sist oppdatert 21.07.2024.
Tekst og foto: Vidar Moløkken.