Fotojakta – NM i naturfoto har vært arrangert av Villmarksliv siden 1976. Konkurransen går gjennom ti månedlige runder. I år deltar jeg for første gang, og i denne runden satset jeg på bilder fra USA.
Fotojakta 2010 fortsetter
Bladet Villmarksliv har arrangert Fotojakta – NM i naturfoto siden 1976. Dette året ble idéen unnfanget og i januarnummeret 1977 presenterte Dag Kjelsaas hele opplegget som et alternativ til tradisjonell jakt.
Gjennom årene har konkurransen gått gjennom mange forandringer, men hele tiden har selve basisen blitt beholdt. Det offisielle navnet er «NM i Naturfoto» selv om mange i dagligtale fortsatt kaller den for Fotojakta, spesielt blant deltakere som har vært med siden starten. Konkurransen inne i sitt 34. år i 2010, noe få eller ingen andre konkurranser av denne typen kan skilte med.
Hver fotograf kan levere inntil fem bilder i hver runde, som gis poeng av den til en hver tid sittende juryen. Minst 25 poeng gir bronsemedalje, minst 35 gir sølv, og får bildet ditt 45 poeng eller mer har du et gullbilde.
Norgesmester i naturfoto blir den som har flest poeng sammenlagt etter ti runder. I tillegg konkurreres det om årets naturbilde, og der deltar fotografenes beste gullbilder gjennom året. Bilde med høyeste poengsum vinner.
Jeg har i liten grad deltatt i fotokonkurranser, men i år tenkte jeg det var på tide. I denne runden har jeg deltatt med bilder fra det ville vesten i USA. Resultatene er publisert, og som i runde 1 ble det ett sølv- og fire bronsebilder, noe jeg er godt fornøyd med.
Under kan du se mine deltakende bilder i runde 2 2010. Komplette resultater finner du her.
“Grand Canyon”
Dette bildet er også tatt før solnedgang ved Yavapai Point på South Rim ved Grand Canyon, Arizona. Fjellformasjonen Zoroaster Temple dominerer bildet.
Jeg har funnet meg et solid fremspring, og har 180 graders panoramautsikt til fargespillet som utfolder seg. Noen få skyer i vest skaper varierende spotlys over den gigantiske kløfta, og oppfyller til fulle en gammel drøm.
Teknisk info:
Kamerautstyr: Canon EOS 5D, Sigma EX50-500 mm (191 mm), polariseringsfilter, stativ.
Opptak: 1/15 sek ved f/11, ISO 100.
“Canyon De Chelly”
Som tittelen antyder er bildet tatt i Canyon De Chelly National Monument, nordøst i Arizona. Det er rett før solnedgang, og det blåser ganske kraftig (i alle fall for kameraet på stativet). Jeg skjermer med kroppen så godt jeg kan, og får en skarp eksponering av den solfyrte fjellveggen som nesten peker på den lille ”tappen” til høyre.
Teknisk info:
Kamerautstyr: Canon EOS 5D, Sigma EX50-500 mm (226 mm), polariseringsfilter, stativ.
Opptak: 1/10 sek ved f/11, ISO 100.
“Monument Valley”
Dette bildet oppfyller en annen gammel drøm, en soloppgang i Monument Valley på grensen mellom Arizona og Utah. Bildet er tatt fra Artist’s Point mot Castle Butte.
Teknisk info:
Kamerautstyr: Canon EOS 5D, Sigma EX50-500 mm (363 mm), polariseringsfilter, stativ.
Opptak: 1/2 sek ved f/11, ISO 100.
“Canyonlands”
Bildet er tatt ved Island In The Sky i Canyonlands National Park, sørøst i Utah. Candlestick Tower dominerer bildet. Igjen er jeg heldig med at noen få skyer skaper variasjon i lyset.
Teknisk info:
Kamerautstyr: Canon EOS 5D, Sigma EX50-500 mm (266 mm), polariseringsfilter, stativ.
Opptak: 1/60 sek ved f/11, ISO 100.
“White Mesa Arch”
Dette bildet er tatt ved en mer ukjent fjellformasjon kalt White Mesa Arch. Den er lokalisert i indianerreservatet Navajo Nation, sør for den lille byen Kaibeto, nord i Arizona.
Jeg og min reisekamerat fant et spennende navn på kartet, og kjørte flere mil i ørkenen på sandveier av varierende kvalitet. Til slutt fortsatte vi ca fem km til fots for å komme frem til dette enorme naturlige steinspennet (natural arch på engelsk).
Teknisk info:
Kamerautstyr: Canon EOS 5D, Canon EF17-40 mm f/4L USM (17 mm), polariseringsfilter.
Opptak: 1/125 sek ved f/11, ISO 100.
Publisert 22.03.2010. Sist oppdatert 21.07.2024.
Tekst og foto: Vidar Moløkken.