I min barndoms landskap var Glomma et dominerende element. Når damlukene i Skjefstadfossen var åpne, lå elvesusen som et lydslør over dalen. Men nedenfor fossen stilnet strømmen, og der hadde elva skapt en langstrakt riviera.

 

I et tålmodig landskap

Jeg vokste opp i ei flat bygd der Østerdalen går over i Glåmdalen. Det er lenge siden jeg flyttet, men Heradsbygd ligger fortsatt noen kilometer sør for Elverum. Bygda brer seg ut der Glomma gjør en stor sving rundt ei diger elveslette.

Engene kalles denne sletta, og den er nesten tre kvadratkilometer i utstrekning. Her ligger flere storgårder i et prærielignende landskap, der det dyrkes korn, poteter og andre grønnsaker i stort monn.

I følge SSB bodde det 436 innbyggere i tettstedet Heradsbygd pr 2023. Det må være en snever definisjon av bygda over alle bygder, for bygdingene i søndre Elverum utgjør en større andel av kommunens innbyggertall enn som så. Sjekker man litt grundigere, og tar med alle i skolekretsen, så ender vi på rundt 2000 mennesker.

Skolen i Heradsbygd heter Lillemoen, slik den gjorde da jeg startet min skolegang i 1975. I dag har den rundt 160 elever, fordelt på sju trinn. Det er altså en ren barneskole. Den ble utvidet og renovert i 2018, og en ny idrettshall ble reist året etter.

 

Løkenstranda ved Heradsbygd, Elverum.

 

Løkenstranda – Elverums riviera

I min barndoms somre ble mange av de fineste dagene tilbragt på stranda i Glomma, like nedenfor Løken gård. Løkenstranda, eller lokalt Løkkja, var da som nå en virkelig perle av en badeplass.

Glomma har lagt opp en langstrakt sandbanke i innersvingen ved Engene. Lys og fin sand strekker seg nesten 800 meter fra Løkenholmen og nordvestover i elvesvingen. Hvor mye sand som ligger tørt, avhenger av vannstanden i elva.

Da jeg var liten, var det store områder med sand å boltre seg på. Da Braskereidfossen ble demmet opp i 1978, ble vannstanden høyere også helt oppe ved Løkenstranda. Strandområdene ble dermed noe mindre, men det er fortsatt plenty med plass for soling og bading midt på sommeren.

Under min oppvekst på 1970-tallet var det hovedsakelig lokalbefolkningen i Heradsbygda som benyttet Løkenstranda. Men i dag er stranda en svært populær badeplass for hele Elverum, og sikkert en del tilreisende. På de varmeste dagene er det ofte fullt på parkeringen ved elvebredden.

 

Braskereidfoss kraftverk, Våler (mai 2024).

 

Demningen som brast

I august 2023 feide ekstremværet Hans over landet, og førte til store ødeleggelser. Vassdragene fikk raskt flomvannføring, og ved Braskereidfoss kraftverk førte en feil ved strømnettet til at aggregatene stanset.

Dette førte igjen til at vannet gjennom kraftstasjonen stoppet opp, og vannstanden steg dermed ovenfor demningen. Nok en feil sørget for at flomlukene ikke åpnet seg slik de skulle, og fylldemningen ved siden av kraftstasjonen kollapset etter noen dager. Det sparte trolig kraftverket for større skader.

Med demningen ute av funksjon, har Braskereidfossen i Glomma gjenoppstått. Skjønt “foss” er vel å ta i. Det er mer snakk om et kraftig stryk. Men vannstanden har blitt litt lavere oppover elva, og mer av Løkenstranda har kommet til syne.

 

Naturens kunst på Løkenstranda, Heradsbygd.

 

Elvas kunst

Når stranda får ligge i fred utpå høsten, lager elva de reneste kunstverk av sanda. På bakkenivå er det ikke alltid så lett å få øye på, men sender du en drone med kamera i lufta, oppdager du fort hvilke muligheter for kreative bilder som ligger der.

Fra lufta avsløres elvas utrettelige fordeling av sand i vifter og bånd. Til sammen ligner de stivnede bølger. Fargespekteret i sanda er gjerne dempet, fra lysegrått til mørkebrunt avhengig av fuktighetsnivå.

Elva gjenspeiler himmelen, og er den blå legges det til spekteret av farger. Her og der lyser det gult og grønt der vegetasjonen har klart å klore seg fast. Til sammen gir det fin muligheter for fotografering av de flotte teksturene Glomma har laget. Det er bare å ta for seg.

 

Naturens kunst på Løkenstranda, Heradsbygd.

 
Kilder:
Morten O. Haugen – Heradsbygd, Store Norske Leksikon (hentet 19.10.2024).
Braskereidfoss kraftverk, Wikipedia (hentet 20.10.2024).

 

Se flere bilder av Glommas kunst

 
Publisert 20.10.2024. Sist oppdatert 20.10.2024.
Tekst og foto: Vidar Moløkken.