Like øst for Bolkesjø i Telemark ligger en liten og ganske bortgjemt naturperle. Elva Kvitåa danner et flott fossefall inne i skogen, men attraksjonen ligger ikke langt fra sivilisasjonen. Bli med på en kort fossetur.
I Blefjells forgård
Blefjell er et fjellområde som ligger på grensen mellom Telemark og Numedal. Det dekker drøyt 200 km², og byr på et ganske typisk østnorsk fjellandskap. I vest finner vi de høyeste toppene, med Store Ble som “sjefen”. Den når 1342 m.o.h., men både Nystulnuten og Gråfjell lenger nord passerer også 1300-metersgrensen.
Øst for det høyeste fjellpartiet finner vi et mer dempet fjellskogsterreng i ca 700-900 m.o.h., som en slags “forgård” til de høyereliggende områdene. En mengde små vann og myrer ligger strødd utover. Langevatnet, Krokvatna og Rundevatnet forteller om variasjon i landskapsformene.
Skogsområdene sør og øst for Blefjell er svært sterkt preget av hyttebygging, så det ekte villmarkssuset er for lengst borte i disse traktene. Men det er et populært utfartsområde, med et stort nettverk av stier. Og ikke minst milevis med fantastiske skiløyper om vinteren.
Dusanfossen
Vi er i Telemarkskommunen Notodden, og fra det nevnte, lavere området på Blefjell kommer Kvitåa. Den har sine øverste kilder i et fjelltjern på 855 m.o.h., like vest for Flisebu. Derfra renner den sørover i kroker og svinger, gjennom flere små vann som Sandvatnet, Trihyrnevatnet og Kvitåvatnet, før den etter en drøy mil munner ut i Buvannet øverst i Jondalen. Da er vi nede på 405 m.o.h., og over i Kongsberg kommune i Viken fylke.
Kvitåa danner flere små fosser på sin vei ned fra fjellet. Omtrent midtveis i vassdraget danner elva Dusanfossen, den høyeste og flotteste av dem. Den står som en bue ut fra fjellet, og faller ca 12 m rett ned i en liten kulp. Fossen er et flott syn, særlig når snøsmelting eller mye nedbør har gitt elva stor vannføring.
Til skogs
Turen inn til Dusanfossen er ganske lett, og passer for både gammel og ung. Om vi tar utgangspunkt på Notodden, kjører du nordover på fylkesvei 3344 mot Bolkesjø. På veien passerer du den store og vakre Follsjå, en 12 km² stor innsjø. Den er regulert med en beskjeden meters reguleringhøyde, men det finnes mange trivelige idyller på odder og i viker rundt sjøen. Flere er idelle som teltplasser.
Når du kommer til Bolkesjø, tar du til høyre inn på fv 37 mot Kongsberg. Denne følges østover i ganske nøyaktig 3,5 km, hvor en traktorvei tar inn i skogen til venstre. Denne er ikke kjørbar med personbil, så her må du parkere og ta beina fatt.
Etter litt stigning i begynnelsen, flater traktorveien ut, og går videre inn gjennom skogen mot Kvitåa. Du passerer myra ved Karismo og krysser Håndklebekken, før du etter 1,3 km står ved et veidele. Nå har du bare 200 m igjen til elva, men kan nå velge om du vil gå til toppen eller bunnen av fossen.
Vi valgte det siste, fosser pleier å være mest fotogene sett nedenifra. Vi fulgte dermed veien rett frem, som etter få meter går over i en svingete skogsti. På veien passerte vi en kuriositet: En gammel beltebil står parkert her inne i skogen. Den har kanskje vært brukt til løypekjøring oppe i fjellterrenget mot Blefjell.
Fra veidelet tok det bare noen få minutter før vi var fremme ved Dusanfossen. Den var minst like fin som vi hadde sett for oss, men som fotograf skjønte jeg fort at vi måtte over elva for å få de fineste bildene i den lave ettermiddagssola.
Hopp over elva
Vi tok oss ganske lett opp berget ved siden av fossen, og fant et sted vi kunne hoppe over elveløpet et kort stykke ovenfor. Det kan imidlertid være vanskelig om Kvitåa har stor vannføring, så ikke forsøk dette under flom. Da kan du fort få en farlig og ubehagelig tur ned fossen.
På motsatt side fikk vi tatt oss ned til Dusanfossen igjen, og her kunne jeg fotografere den store fossebuen i perfekt motlys. Her var det også en trivelig sitteplass i sola, hvor medbrakt niste kunne nytes sammen med fossedur og skogsus.
Turen til Dusanfossen er en trivelig utflukt som ikke tar lang tid, og kan lett kombineres med andre turmål i området. Det er lett å gå inn til fossen, og turen gir en flott naturopplevelse for store og små.
Se flere bilder fra denne turen
Publisert 21.03.2021. Sist oppdatert 24.03.2024.
Tekst og foto: Vidar Moløkken.