Lustrafjorden utgjør den innerste delen av Sognefjorden. Den kan varte opp med et spektakulært fjordlandskap som strekker seg helt inn under Jotunheimens stortopper. Et skikkelig landemerke er Feigefossen, et av Norges høyeste og flotteste fossefall.
Blågrønn fjord under høye fjell
Lustrafjorden utgjør den innerste delen av Sognefjorden, kongen blant Norges fjorder. Lustrafjorden er den lengste armen i dette mektige fjordsystemet. Det er ca 40 km fra innløpet ved Ombandsneset og inn til Skjolden innerst i fjordbotnen.
Lustrafjorden ligger blågrønn under voldsomme og stupbratte fjell. Fjorden strekker seg helt inn under noen av de høyeste fjellene i landet. Toppen av Store Skagastølstind på 2405 m.o.h. ligger bare 14,6 km i luftlinje fra havflata ved Skjolden.
Det er en strålende flott opplevelse å kjøre fylkesvei 55 langs Lustrafjorden. Strekningen er nasjonal turistvei, der den går fra Gaupne innerst i den lille sidearmen Gaupnefjorden, og videre over Sognefjellet til Lom i Ottadalen.
Vi kjører gjennom et klassisk vestnorsk fjordlandskap, der den blanke fjorden speiler grønne bjørkelier med snøkledte fjelltopper over. Der det er mulig å bygge og bo ligger spredte gårdsbruk som kanskje dyrker frukt og bær, eller driver med småfe som sau og geit.
Nes kirke
Mellom Gaupne og Høyheimsvik passerer vi Nes kirke. Den er en langkirke i tre, og ble bygget i 1836 etter tegninger av arkitekten Hans Linstow. Kirka har 110 sitteplasser, og er sognekirke for Nes sogn.
Nes kirke erstattet en tidligere stavkirke fra 1300-tallet, som dessverre ble revet. Prekestolen, døpefonten og tre kirkeklokker stammer imidlertid fra stavkirka. To alterfrontaler og et krusifiks ble også tatt vare på, og står i Bergen Museum.
Fra Nes har man en flott utsikt over Lustrafjorden, og på den andre siden ser vi tydelig et av dette fjordområdets virkelige landemerker. Der lyser det hvitt i den imponerende Feigefossen. Den skal vi kikke nærmere på, så vi hopper rett over fjorden.
Feigefossen
Rett over fjorden fra Nes ligger Feigum, ei lita grend med noen få husstander. Her har det vært sagbruk fra 1700-tallet, som nylig er restaurert. Kraftkilden var Feigeelvi, som munner ut i Lustrafjorden akkurat her.
Elva kommer fra fjellheimen ovenfor gårdene, og den har sitt utspring fra Feigedalsvatnet i Feigedalen. Navnet er avledet fra “feig”, som betyr å være redd. Når man ser på landskapet i Feigedalen, er det naturlig å tenke at “redd” har vært en gjentakende følelse for de som har ferdes der oppe gjennom tidene.
Feigedalsvatnet ligger på rundt 1000 m.o.h., og på den relativt korte elvestrekningen faller elva i flere flotte fosser før den når fjorden langt der nede. Aller flottest og høyest er Feigefossen, som ligger like ovenfor gårdene på Feigum.
Feigefossen er et av Norges høyeste fossefall, med 218 m fritt fall. Når snøsmeltinga skyter fart på en varm junidag, står vanndusjen fra fossen langt utover den frodige løvskogen i lia under. Det er en mektig opplevelse å se fossen slik, særlig på ettermiddagen når sola skaper regnbue i fosserøyken.
Feigefossen når du lett på sti langs Feigeelvi. Parker på merket parkeringsplass i nordenden av grenda, og følg fylkesveien sørover ca 250 m. Der tar merket sti av opp gjennom skogen til flotte utsiktspunkter, ca 1 km og 150 høydemeter oppe i lia.
Urnes stavkirke
Følger vi fylkesvei 5637 fra Feigum og videre utover langs Lustrafjorden, kommer vi etter noen minutters kjøring til Ornes. Her finner vi Urnes stavkirke, som regnes som den eldste av våre bevarte stavkirker.
Den ble bygget mellom 1130 og 1140, men det er funnet enda eldre bygningsdeler i kirka. Blant annet er de rikt utskårne plankene i nordportalen datert til år 1050-1100.
Urnes stavkirke ble i 1980 skrevet inn på UNESCOs liste over verdens kulturarv, og er et populært reisemål. Det er omvisning hver dag i sommersesongen.
Med det forlater vi Lustrafjorden for denne gangen, men vi kommer helt sikkert tilbake. Her er det mye mer å utforske av både naturattraksjoner og kulturhistorie. Vi sees!
Kilder:
Nes kirke, Wikipedia.
Anne Mone Nordahl – Ikke lenger en saga blott, Kulturminnefondet 2018.
Urnes stavkirke, Store Norske Leksikon (snl.no).
Per Roger Lauritzen – Fjord og fjell langs Lustrafjorden, NAF Reiseplanlegger.
Se flere bilder fra denne turen
Publisert 21.09.2020. Sist oppdatert 24.03.2024.
Tekst og foto: Vidar Moløkken.