De fleste av oss et glade når sommeren kommer med sol og varme. Spesielt når den kommer tidlig. I Telemark gjorde den det i år, og i løpet av mai stod landskapet kledt i grønt.
Strålende maivær
Sommeren kom brått i år. Været i mai har i alle fall vært strålende på mine kanter av landet, og pinsehelga var ikke noe unntak. Det var mye fint å se, både i by og land, så kameraet måtte ut på tur. Men det funker dårlig uten meg, så da måtte jeg jo bli med. Også med på turen var sønnen min Joakim, som var på helgebesøk hos gamlingen.
Byvandring i Porsgrunn
På lørdag tok vi turen til Porsgrunn og Skien, bysentra i Grenland. Førstnevnte har kanskje ikke rykte for å være en veldig tiltrekkende by, men det er faktisk ganske fint å rusle på Strandpromenaden langs østsiden av Porsgrunnselva. Her er flere parker og åpne plasser, og ved rådhuset ligger kommunens tusenårssted. Rådhusplassen og området ved byens kulturhus Ælvespeilet representerer gode byrom.
Porsgrunn kommune har rundt 36000 innbyggere, av disse bor ca 13000 i selve byen. Navnet Porsgrunn stammer sansynligvis fra en grunne i elva der det vokste pors, plantene ble sanket av nonnene fra Gimsøy kloster.
Mens samboeren var på handletur, gikk sønnen min og jeg en ganske lang runde i Porsgrunn. Vi var også en snartur innom Skien sentrum. Her besøkte vi Ibsenparken, som med vakker beplantning fremstod på sitt beste nå i tidlig sommerprakt.
Rundt Lifjell
Neste dag var været fortsatt strålende, så det ble nok en tur ut i nærlandskapet. Denne gangen gikk ferden rundt Lifjell, en fin rundtur på ca 13 mil. På denne tida er landskapet på sitt fineste, med fruktblomstring, lysegrønne lier og snøkledte fjell.
Vi stoppet i Sauherad, hvor epletrærne blomstret for fullt. Midt i herligheten ligger Nes kirke, med utsikt mot kulturlandskapet rundt Norsjø.
I Heddal vest for Notodden ble det en stopp ved Heddal Bygdetun. Det ligger like ved den mer kjente stavkirka, og har et fint utvalg gamle hus, løer, stabbur og loft. De eldste stammer fra middelalderen.
Lengre vest, i Hjartdal, finner vi et flott kulturlandskap på nordsida av dalføret under Lifjells høyeste fjell, Mælefjell på 1413 m.o.h. I liene her ligger flere gamle og godt bevarte gårder, og tømmerkirka fra 1809 står som et hvitt smykke midt i området.
Omvei i Fyresdal
Mandagen gikk turen sørover til Lillesand, Joakims helgebesøk gikk mot slutten. Vi tok en omvei og besøkte Fyresdal i Vest-Telemark. Her har kommunen opparbeidet et friluftsområde på Klokkarhammaren i nordenden av Fyresvatnet, like ved Fyresdal sentrum.
Hamaren aktivitetspark består av en rundløype rundt fjellknatten, med flotte gangbruer i tre der fjellet er brattest. I sentrum av området er det etablert en retningsstyrt sykkeløype, og det finnes også en natursti i området.
I tillegg går flere skogsstier på kryss og tvers. Rasteplasser med benker og bord er satt opp langs den universelt utformede turveien, og du finner også en bålplass med ferdighugget ved. Deler av turveien kjøres opp som skilyøpe når snøforholdene tillater det.
Hamaren er et flott nærområde som fortjener å bli mye brukt. Med det er vår lille reise i et solfylt Telemark over for nå, men det kommer helt sikkert mer utover sommeren.
Se flere bilder fra denne helga
Publisert 25.05.2018. Sist oppdatert 24.03.2024.
Tekst og foto: Vidar Moløkken.