Mange sliter litt med mangelen på lys i vintermørket. Men da hjelper det å lyse opp ute. Det gjelder ikke minst i Oslo, hvor julemarkedet midt i sentrum sprer både lys, glede og julestemning.
Jul i Vinterland
Siden 2015 har det vært arrangert et stort julemarked i Oslo sentrum, nærmere bestemt ved Eidsvolls plass, kanskje bedre kjent som Spikersuppa. På julemarkedet finnes juleverksted der barn kan pynte pepperkaker og lage julekort.
Julenissen tar i mot besøk fra både store og små, og alle kan besøke Nissens Gløgghus for å varme seg med rykende fersk risengrynsgrøt og kakao. Arrangøren mener dessuten at ingen besøk er komplett uten å være med på reisen til Julestjernen, i pariserhjulet som ruver i bymiljøet.
En lang rekke utstillere fra byens forretninger står i boder på rekke og rad langs Karl Johan og Stortingsgata, og det arrangeres gratis konserter og teaterforestillinger. Du kan lese mer om Jul i Vinterland på julivinterland.no.
Vi tok turen til Oslo den første helga i desember, for å handle julegaver og muligens føle på litt julestemning. Det ble en fin lørdag sammen med familie og venner.
Dagen derpå
Det er ikke bare julemarkedet som lyser i Oslo sentrum i desember. Mange av de offentlige bygningene har fin fasadebelysning, og utemiljøene er ofte stemningsfullt lyssatt.
Jeg tok en rusletur i sentrum på søndagsmorgenen etter den store shoppingdagen, og da var det temmelig stille i gatene. Jeg gikk gjennom det stengte julemarkedet, og fikk fotografert den buede “lysgangen” helt folketom. Deretter fortsatte jeg frem til Stortinget.
Stortingsbygningen
Det første overordentlige norske storting ble sammenkalt høsten 1814. Da brukte man Katedralskolens aula som forsamlingslokale, og etter hvert overtok staten hele bygningen til Storting og regjering.
Det skulle gå over 50 år før Stortinget fikk et eget bygg, planer om en permanent bygning var fremme med jevne mellomrom i hele perioden. Først den 5. mars 1866 kunne Stortinget ta i bruk stortingsbygningen, som ble tegnet av den svenske arkitekten Emil Victor Langlet. Den er, som de fleste vet, fortsatt sete for nasjonalforsamlingen.
Jeg tuslet rundt på den folketomme Løvebakken, og fotograferte Stortinget med stemningsfull belysning. Det er en staselig bygning, samtidig som den ikke fremstår som altfor prangende. Jeg synes vi kan være stolte av den.
Det kongelige slott
Slottet, eller det mer formelle “Det kongelige slott”, er en annen staselig bygning. Det ligger ikke altfor langt unna Stortinget, ved Slottsplassen i vestenden av Karl Johans gate. I tråd med nøktern, norsk tradisjon er heller ikke Slottet veldig prangende, slik vi ser i en del andre land.
Det ble tegnet av Hans Ditlev Franciscus von Linstow, en danskfødt ingeniør og arkitekt. Planleggingen startet i 1821 under Karl III Johan, men bygningen stod ikke ferdig før i 1849.
Da var Oscar I konge. Slottet ble bare brukt som kongebolig i korte perioder frem til unionsoppløsningen i 1905. Kong Haakon VII gjorde det da til kongelig hovedresidens, og slik har det vært siden.
Jeg fortsatte min morgentur fra Stortinget, og opp til Slottsplassen. Her rakk jeg å fotografere slottet mens belysningen enda hadde effekt. Jeg fotograferte også bygningen fra skogen i Slottsparken. Her ble jeg vennlig kontaktet av en gardist, som gjorde oppmerksom på at å fotografere gardens vaktlokale ikke er tillatt. Det er militært område.
Ikke noe problem for meg siden kameraet var rettet mot slottet, og ingen militære bygninger kom med i bildene. Men det kan være greit å være oppmerksom på dette for andre som vil forsøke det samme.
Dagslyset kom etter hvert sigende, og gjorde belysningseffekten mindre. Dette er en type fotografering jeg etter hvert har blitt vant med, ettersom fotografering av ulike belysningsprosjekter er en viktig del av mitt yrke som fotograf og grafisk formgiver for Multilux. Om noen er interesserte, kan et utvalg av mine bilder ses på disse prosjektsidene.
Se flere bilder fra denne turen
Publisert 30.01.2019. Sist oppdatert 24.03.2024.
Tekst og foto: Vidar Moløkken.