Sør-Troms er et distrikt med storslått natur. Høye fjell med snø lyser over et grønt og frodig fjordlandskap. Vi tar en rundtur gjennom de åtte kommunene Gratangen, Lavangen, Salangen, Dyrøy, Sørreisa, Skånland, Harstad og Kvæfjord.

 

Sommer i nord

Etter den utmattende turen på Stetinden, var det naturlig å ta det mer med ro dagen etter. En god natts søvn hadde gjort godt, så det var en opplagt fotograf som var tidlig ute av hotellrommet.

Det hadde begynt å skye over i Ofoten-regionen, så jeg bestemte meg for å legge turen enda litt lengre nord. Der lokket mer sol og varmt sommervær.

 

I Hesjevika ved Lavangen.

 

Lavangen

Bilturen gikk fra Narvik og nordover på E6 noen mil. Ved Fossbakken i Lavangen kommune tok jeg av stamveien, og kjørte nedover Spansdalen til fjorden som har gitt kommunen navn. Fra den nokså trange dalen åpner det seg et vakkert fjordlandskap langs Lavangen. Et frodig kulturlandskap ligger som en grønn brem rund det blanke fjordspeilet, og i høyden troner mektige tinder med snø og is flere steder.

 

På steinbrygga ved Krambuvika, Lavangen.

 

Krambuvika

På Soløy ved Lavangen ligger et gammelt handelssted som nå er tatt vare på i et bygdemuseum. Det er Krambuvika, og stedet ligger nydelig til nede ved fjorden, omgitt av det flotte kultur- og naturlandskapet. Museet er en del av Sør-Troms museum, og rommer flere bygninger.

Sverrebrygga er hovedhuset i anlegget, og her finnes en gammel krambu med tidsriktige varer, og et skomakerverksted. Et naust med gamle båttyper er også blant bygningene. Du kan lese mer om stedet og dets historie her.

 

Gammelt utskipingsanlegg ved Sjøvegan.

 

Salangen

Turen gikk videre nordover til nabokommunen Salangen. Landskapet her har mange av de samme trekkene som i Lavangen. Et grøderikt kulturlandskap omgir Salangen og dens innerste del Sagfjorden.

Rett vest for Sjøvegan står en gammel kvartssilo fra 1950-tallet. Den ble benyttet til utskiping av kvarts fra bruddet i Neslia i Bardu, og var i drift i perioden 1954-1969. Siden har den stått til forfall, og utgjør i dag en sikkerhetsrisiko. Men likefullt må den betraktes som et kulturminne, og jeg stoppet for å knipse noen bilder før den faller sammen.

Litt lenger vest finner vi Løksefjorden og Magesåsvika. Her er et flott kulturlandskap meg gamle naust og slåtteenger, og de spisse fjellene på Andørja danner en virkningsfull bakgrunn.

 

Ved Løksefjorden i Salangen.

 

Gjennom Dyrøy og Sørreisa

Jeg kjørte mye av denne runden for to år siden, under fotograferingen av alle norske kommuner. Da var været temmelig grått og vått, så derfor var det hyggelig å kunne gjøre runden i nydelig sommervær.

Ruten fortsatte fra Salangen til Dyrøy. Her ble det et lite stopp ved Støytfossen i Brøstadelva, et fint lite fossefall.

Videre gikk turen til Dyrøysundet og mer nordnorsk kulturlandskap. Her er landskapet et hakk mer åpent enn lenger sør, med roligere linjer i fjell og hei. Sørreisa har også dette mer dempede landskapsuttrykket, og jeg fikk fotografert langs både Reisvatnet og Andsvatnet.

Det var omtrent så langt nord turen gikk denne gangen, og jeg vendte nesen sørover igjen langs E6 gjennom Bardu.

 

Støytfossen i Brøstadelva, Dyrøy.

 

Gratangen og Skånland

Ved Gratangsbotn bar det igjen vekk fra hovedveien, og bilen rullet videre langs vestover langs Gratangen og Astafjorden mot Grovfjorden i Skånland kommune. Fjorden er omgitt av ville, høye fjell som Oldertinden, Revtind og Novafjellet. Og ikke overraskende finnes et grønt jordbrukslandskap ved foten av dem.

Det fortsetter videre langs Astafjorden mot Tjeldsundet, og ved Tovik er slåttemarka ekstra grønn. Her er landskapet åpent mot den store og brede Vågsfjorden, og vi kan skimte Harstad på den andre siden.

 

Idyll ved Sandstrand, Astafjorden.

 

Harstad og Kvæfjord

Jeg svingte over Tjeldsundbrua, og kjørte gjennom Harstad og ut til den gamle steinkirka på Trondenes. Den ble trolig fullført rundt 1440, og ligger fint til mot fjorden ute på neset. Trondenes rommer også et militært anlegg, hvor min far gjennomførte førstegangstjenesten i 1954-55.

 

Nær Aun ved Toppsundet.

 
Fra Trondenes kjørte jeg videre til Aun ved Toppsundet. Her er det fin utsikt mot Grytøya, og innover Vågsfjorden mot Andørja. Oppe på Aunfjellet ligger dessuten idylliske tjern med fin og åpen fjellbjørkeskog rundt. Jeg fortsatte reisen utover langs Kasfjorden og inn Kvæfjorden, før det bar over Tjeldsundet og tilbake til Nordland igjen.

 

Sommerkveld ved Tjeldsundet, Skånland.

 

Oppdatering 1.1.2020: Skånland kommune i Troms ble slått sammen med Tjeldsund i Nordland. Nye Tjeldsund kommune ble overført til Troms.

 

Se flere bilder fra denne turen

 
Publisert 12.09.2018. Sist oppdatert 24.03.2024.
Tekst og foto: Vidar Moløkken.