Senja er Norges nest største øy. Den ligger i Troms og Finnmark, og rommer en variert natur. På østsiden er øya preget av et rolig landskap, mens i vest dominerer en dramatisk fjord- og fjellverden.

 

Et Norge i miniatyr

Om vi ser bort fra øyene på Svalbard, er Senja Norges nest største øy, etter Hinnøya. Senja dekker 1589 km², og ligger sentralt plassert på kysten av Troms.

Når vi først er inne på administrative enheter, så var det tidligere de fire kommunene Lenvik, Berg, Torsken og Tranøy som dekket Senja. Men 1. januar 2020 ble alle disse slått sammen til en kommune som nå dekker hele øya. Den har naturlig nok fått navnet Senja kommune.

Den nye kommunen har snaut 15000 innbyggere, og Finnsnes er kommunesenter og største tettsted med omtrent 4800 mennesker. Stedet ligger på fastlandet, der Gisundet møter Finnfjorden. Videres sørover er det Solbergfjorden som skiller Senja fra fastlandet.

 

Regnvær over Grunnfarnes, Senja.

 
Innersiden av øya preges av et heller rolig landskap, med bjørkeskogskledte åser og koller opp mot 400 m.o.h. Myrer, tjern og vann gir ytterligere liv til terrenget. Sør på Senja finner vi Ånderdalen nasjonalpark, som ligger i en slags overgangssone mellom øst og vest på øya.

Vestsiden av Senja vender ut mot storhavet, og har et helt annet preg enn innersida. Ei rekke fjorder skjærer seg inn mellom sylkvasse tinder og topper, og landskapet er vilt og forrevent. Innerst i Mefjorden finner vi Breitinden, som er øyas høyeste fjell med 1001 mo.h.

Andre spektakulære fjell er Okshornan ved Ersfjorden, og Segla på østsiden av Mefjorden. Det vakre og imponerende landskapet danner er Norge i miniatyr, og trekker turister i hopetall til Senja hvert år.

 

Skrubbær ved Flakstadvåg, Senja.

 

Start i Flakstadvåg

Jeg besøkte Senja i sommer med en plan om å gå til Inste Kongen og Kongebrua ved Mefjorden. Men et mildt sagt vekslende sommervær satte en stopper for det, så da ble det å utforske øya langs bilveiene som når frem til de mest bortgjemte kriker og kroker. Vi tar dermed en liten roadtrip på Senja i denne artikkelen.

Vi starter i sørvest. Her strekker Selfjorden seg inn fra havet, og møter Senjas spektakulære fjellverden. På nordsiden av fjorden ligger den vesle grenda Flakstadvåg, der fylkesvei 7864 ender. Navnet Flakstadvåg er satt sammen av postvesenet.

Opprinnelig het stedet Flakstad, men det ble endret for å unngå forveksling med Flakstad i Lofoten. Grenda har ca 40 innbyggere, de fleste arbeidsplassene er knyttet til lakseoppdrett. Faktisk ble det første oppdrettsanlegget for laks i Troms lagt nettopp her.

Like øst for bebyggelsen i Flakstadvåg ligger Telegrafneset ved Selfjorden. Herfra ser vi over fjorden til majestetiske Lomstind. Den reiser seg tilnærmet loddrett opp av fjorden, og toppen når 756 m.o.h. På neset vokser skrubbær og tiriltunge, og fjæra byr på mange fine fotomotiv med det spektakulære landskapet i bakgrunnen.

 

Tåkeskyer ved Kvænan, Senja.

 

Lysshow i Kvænan

Vi kjører fra Flakstadvåg, og tar fatt på fylkesveien over Innerskaret. Veien går gjennom en kort tunnel, og etter et par hårnålsvinger er vi nede ved den brede Sifjorden. Her stopper vi ved Kvænbukta, og tar en titt opp på den spektakulære tinderekka som har navnet Kvænan.

Sola bryter gjennom tåkeskyene som omgir tindene akkurat her, og skaper et dramatisk lysshow blant “trollene” oppe i fjellet. Det er et flott skue, og denne tinderekka er også et populært toppturmål. Kanskje spesielt vinterstid. Den står på lista vår i alle fall.

 

Kaperdalsveien ved Sifjordbotn, Senja.

 

På Kaperdalsveien

Vi kjører videre langs Sifjorden, og passerer Gjeska med Gjeskefossen i dalen innenfor. Ved Sifjordbotn møter fylkesvei 7864 en ny fylkesvei, med nummer 7862. Den har også navnet Kaperdalsveien, og den tar oss over Kaperskaret til Kaperdalen.

Fra Sifjordbotn svinger veien seg opp gjennom en trang dal, før den går gjennom Kaperskartunnelen. Derfra går reisen videre ned gjennom Kaperdalen, et ca 15 km langt dalføre i de sentrale fjellområdene på Senja.

Vi kommer etter hvert over til “innsiden av den store øya, og følger veien langs Gisundet og Lysbotn. Her er landskapet roligere, med runde, skogkledte åsrygger og idylliske grender langs fjorder og sund. Den rosa geitramsen blomstrer i store mengder rundt gamle naust, noe som gir mange fine motomotiver her.

 

Geitrams blomstrer ved Lysbotn, Senja.

 

Regnbyger over Mefjorden

Men vi søker mer dramatikk, og tar turen på tvers av Senja igjen. Vi er nå på den nordlige delen av øya, og havner ved Mefjorden. Landskapet her må sies å tilhøre indrefileten på Senja. Sylskarpe tinder reiser seg mange hundre meter loddrett opp fra den 16 km lange fjorden, og byr på toppturmuligheter som få andre steder i landet vårt.

Utenfor bølger storhavet. Når kveldssola varmer de spektakulære fjellene, er det en eventyrlig opplevelse å være her ved Mefjorden. Vi er ikke like heldige med været denne gangen, men det veksler mellom piskende regnbyger og gløtt av sol.

Jeg rigger meg til med kameraet på Hellbergan ved Mefjordvær, og får oppleve noen flotte lyssettinger i det storslåtte landskapet. Været hindret den planlagte fjellturen, men en roadtrip på Senja er ingen dårlig erstatning.

 

Regnværskveld ved Mefjorden, Senja.

 

Kilde: Flakstadvåg, Wikipedia.

 

Se flere bilder fra denne turen

 
Publisert 17.11.2020. Sist oppdatert 25.03.2024.
Tekst og foto: Vidar Moløkken.

 

Kategorier: Naturlandskap