Ametyst er en lilla variant av det vanlige mineralet kvarts. Det er en populær edelsten som har en lang historie som smykkestein. Den finnes også i Norge, jeg har selv funnet store og fine krystaller.
Kvartsvariant
Kvarts er et svært vanlig mineral, faktisk det nest vanligste i jordskorpa. Kjemisk formel er SiO2, silisiumdioksid. Kvarts kan opptre som massiv bergart, eller i flotte krystaller med sekskantet form og en avsluttende pyramide.
Mineralet er vanligvis hvitt eller glassklart, men det finnes i flere fargevarianter. Ametyst er en lilla variant av kvarts, og samtidig den mest ettertraktede. Den er populær som smykkestein, og etterspurt blant steinsamlere.
Ametyst opptrer vanligvis i såkalte pegmatitter, der de kan finnes i hulrom, druser, sprekker eller geoder. Krystallene vokser her ut fra veggene, og kan forekomme i både gamle og unge bergarter. Den vakre fiolette fargen kommer fra jern og titan, men fargen kan svekkes ved langvarig eksponering for sollys eller UV-stråler.
Historie
Ordet ametyst stammer fra det greske améthystos, og betyr “uten rus”. De gamle grekerne og romerne bar nemlig ametyst ut fra en overbevisning om at steinen kunne hindre dem i å bli berusede.
I Egypt ble steinen brukt i smykker allerede i oldtiden, og historisk har ametyst vært en meget eksklusiv edelstein. I perioder frem til 1700-tallet ble den regnes blant de mest verdifulle, sammen med diamant, safir, rubin og smaragd.
I middelalderen ble ametyst ansett som et symbol på kongelige, og den ble brukt i dekorasjon av engelske regalier. I de norske kronjuvelene, som konge- og dronningkronen, finnes flere fasettslipte ametyster.
Ametyst har også en plass i folketro og religion. Soldater i middelalderens Europa brukte ametyst-amuletter som beskyttelse i krig, de trodde at ametyster kunne helbrede mennesker og holde dem avbalanserte.
Tibetanere anser ametyst som hellig for Buddha, og lager bønne-perler av den. I kristen mytologi er ametyst et symbol for altervin, og steinen er vigslet til den hellige Valentin. Steinen brukes ofte i bisperinger. Såkalte healere og andre kvakksalvere bruker også ofte ametyst i sin virksomhet.
Funn
Den meste kjente forekomsten av ametyst finnes i delstaten Minas Gerais i Brasil, hvor steinen opptrer i store geoder i vulkanske bergarter. Også Uruguay har store forekomster av ametyst. Andre land hvor det er gruvedrift etter ametyst er Sør-Korea, Østerrike, Finland, Russland, India, Madagaskar, Zambia, USA og Canada.
I Norge er ametyst funnet mange steder, bl.a. i Arendal, Drammen, Feiring, Fræna, Gjøvik, Holmestrand, Holmenkollen, Pasvik, Risør, Sotra og Sørøya. I tillegg ble det funnet store og flotte krystaller i Stange kommune på Hedmarken. Dette funnet har jeg førstehånds kjennskap til, jeg var selv med på det.
Mineralsamler
Min far var Arne Moløkken (1934-1997). Hans store hobby og lidenskap var stein og mineraler, og han hadde uten tvil en av Norges flotteste samlinger. Han gjorde flere betydelige funn, spesielt lokalt i Hedmark.
Flere prøver er utstilt ved Geologisk museum i Oslo, Bergverksmuseet på Kongsberg, og i flere andre samlinger. Hans egen samling ble etter hans død donert til Skogmuseet i Elverum.
Som barn og ungdom delte jeg hans interesse for steinsamling, og var med på svært mange turer til forekomster rundt om i hele Norge. Et av de aller sterkeste minnene fra dette har jeg fra en påskedag i 1984. Da besøkte vi et steinbrudd ikke langt fra vårt hjem i Elverum, bruddet lå nærmere bestemt nær Romedal i Stange.
Her gjorde vi et gedigent funn av flotte ametystkrystaller, og gravde frem stein i mange timer, til min mors økende bekymring (dette var lenge før mobiltelefonens tid). Ti år senere ble ny riksvei 3 bygget tvers gjennom det samme området, og da dukket det opp nye ametystfunn.
Krystallene har vært oppbevart i familien siden min fars bortgang i 1997, før de nylig ble gitt til en nordnorsk samler som kjente min far godt. Jeg ser det som et stort gode at steinene kan komme til sin rett hos noen som har en ekte glede av de, og ikke minst at de har havnet i landsdelen min far kom fra.
Før jeg ga de bort, fotograferte jeg noen av ametystkrystallene vi gravde fram den vårdagen for 35 år siden. Bildeserien kan du se ved å klikke på linken under.
Kilde: Wikipedia – kvarts og ametyst.
Oppdatering 1.1.2020: Hedmark er slått sammen med Oppland til det nye Innlandet fylke.
Publisert 14.11.2019. Sist oppdatert 24.03.2024.
Tekst og foto: Vidar Moløkken.