“Aldri har mennesket fått så mye for så lite”. Ordene tilhører filosofen og fjellklatreren Arne Næss sr. (1912-2009). De skal ha falt da han en gang stod på toppen av Litlefjellet mellom Romsdalen og Vengedalen. Han visste utvilsomt hva han snakket om.
Spektakulære Romsdalen
Fjell- og fjordkommunen Rauma ligger omtrent midt i de indre strøkene av Møre og Romsdal, og har rundt 7500 innbyggere. Landskapet domineres av Romsdalsfjorden, Romsdalsalpene, og den fantastiske Romsdalen.
Når det kommer til naturrikdom, kan dalen fint sammenlignes med verdensberømte Yosemite Valley i California. Romsdalen er omgitt av stupbratte fjell som tårner seg opp i kjente fjell som Vengetindan og Romsdalshorn, begge på østsiden av dalen.
På vestsiden finner vi den spektakulære tinderekka i Trolltindan, nesten 1800 m.o.h. Fjellene har den gigantiske Trollveggen under seg, og her finner vi Europas høyeste loddrette stup. Fra toppen av Trollryggen er det 1000 vertikale meter ned til steinura under, og den igjen er 600 m høy. Så det er enorme dimensjoner over fjellene her.
Gjennom dalen renner elva som har gitt kommunen navn, Rauma. Den var tidligere kjent som en av Norges aller beste lakseelver, men som mange andre steder sliter man med lakseparasitten Gyrodactilus Salaris. Men elva er like grønn og vakker der den veksler mellom dundrende fosser og blankstille loner nedover dalen.
Småbyen Åndalsnes
Nederst i Romsdalen, der Rauma munner ut i Romsdalsfjorden, ligger småbyen Åndalsnes. Det bor ca 2500 mennesker på stedet, som ligger på et nes mellom Rauma og Isfjorden. Byen er et naturlig handels- og servicesenter for indre Romsdal, og et trafikknutepunkt.
Åndalsnes har stor turisttrafikk. Cruisehavna tar imot rundt 30 skipsanløp i året, og stedet er endestasjon for Raumabana. Likevel kommer nok de fleste turistene med bil. Mange kommer på E136 fra Dombås eller Ålesund, mens andre kommer via fv 63, bedre kjent som Trollstigveien.
Åndalsnes markedsfører seg som “Norges tindehovedstad”. Byen er utvilsomt et senter for norsk fjellsport, og hvert år arrangeres Norsk Fjellfestival her. Norsk Tindesenter åpnet i 2016. Det huses i et praktbygg nede på kaia i Åndalsnes sentrum. Senterets utstillinger er basert på samlingene etter den kjente fjellklatreren Arne Randers Heen.
I 2021 åpnet Romsdalsgondolen, som tar deg fra Åndalsnes sentrum og opp til Nesaksla på ca 700 m.o.h. Det var et omdiskutert tiltak, men mange er godt fornøyde med gondolbanen som en enkel vei til fjells.
Inn til Vengedalen
Åndalsnes ligger også ved Isfjorden, en fjordarm som utgjør den innerste delen av Romsdalsfjorden. Fra fjordbotnen går et dalføre østover, og skjærer seg inn mellom høye fjell.
Dalen deler seg i flere, og en av disse går sørover og opp mellom Blånebba og Vengetindan. Dette er Vengedalen, og en gammel anleggsvei kan ta deg helt opp til dalens ende. Der ruver Romsdalshorn, et av de mest kjente fjellene i området.
Men Vengedalen er et glimrende utgangspunkt for en rekke andre spektakulære fjellturer. Ruta over Romsdalseggen starter ved Vengedalssætra, omtrent midtveis i dalen. I vest ruver Store Vengetind 1852 m.o.h., og lenger inn i fjellheimen her finner vi Kvanndalstind og Kalskråtinden.
Lett tur til Litlefjellet
Vi skal imidlertid ut på en betydelig kortere og lettere tur. Nesten innerst i Vengedalen står det ganske unnselige Litlefjellet som en smal skillevegg mot Romsdalen. Det gjør ikke mye av seg blant de ville nabofjellene vi allerede har nevnt, i alle fall ikke sett fra Vengedalen. Men fjellet skjuler en hemmelighet du må til topps for å avsløre.
Jeg har vært på Litlefjellet flere ganger siden mitt første besøk i 1991. Soloppganger og høstfarger har blitt festet til film og minnebrikke, og det lille fjellet har gitt meg mange fine naturopplevelser siden da.
Nå var det midt i november, og snø og kuldegrader hadde forlengst meldt sin ankomst i Rauma. Men snøen så ut til å ligge høyt oppe, så jeg tenkte det ville gå greit å komme seg opp i Vengedalen til Litlefjellet.
Det viste seg å stemme, veien var tørr og fin helt opp til utgangspunktet for turen. Det ligger ca 4 km fra Vengedalssætra, der veien gjør en 90 graders sving, helt inntil fjellet vi skal opp på. Der er det et par små parkeringsplasser.
Turen til Litlefjellet er kort og bratt. Det er bare 500 m å gå, så det er ikke lange turen. Men haken er at du må opp rundt 100 høydemeter.
Stien er imidlertid god og tydelig hele veien, Litlefjellet har blitt populært. Det er jo ikke uten grunn. For de hundre høydemeterne blir til 700 på den andre siden, som vender mot Romsdalen. Dette gir en eventyrlig utsikt mot dalen, der kjente trollfjell poserer på den andre siden. Den korte turen gir dermed en utsikt du må slite mye mer for andre steder.
Stille stund på toppen
Jeg er oppe på toppen før sola har krøpet over horisonten. Det er vindstille, men noen kuldegrader. Et tynt slør av skyer ligger over fjellene her og der, og de farges sakte av sollyset som nærmer seg. Først lilla, så mer rosa. Før det går over i rødt og oransje.
Det er helt stille. Jeg er alene, ikke et menneske er å se. Slik jeg liker naturopplevelser aller best. I sør ruver Romsdalshorn, det legendariske fjellet som har tiltrukket seg fjellklatrere siden fjellsportens barndom.
På den andre siden av dalen reiser Trolltindan seg, med den uhyrlig store Trollveggen under. Det er et fjellparti jeg aldri blir lei av, hverken å besøke, fotografere, eller å se fra avstand. Det er ingen norske fjell som kan måle seg med disse, slik jeg ser det.
Nedover Romsdalen er det utsikt helt til Åndalsnes og Romsdalsfjorden. Rauma bukter seg rolig i store svinger langt der nede.
Om jeg snur meg helt rundt, ser jeg opp på Vengetindan, en høy og taggete tinderekke på den andre siden av Vengedalen. De er enda høyere enn både Hormet og Trolltindan.
Litlefjellet ligger altså midt i et fantastisk fjellandskap, og er samtidig så lett tilgjengelig. En tur hit kan varmt anbefales til de aller fleste naturglade mennesker. En godværsdag her vil du neppe glemme med det første.
Se flere bilder fra denne turen
Publisert 24.01.2024. Sist oppdatert 24.03.2024.
Tekst og foto: Vidar Moløkken.