Naturen i Drangedal byr på mange spennende turmuligheter. En spektakulær topptur venter på deg ved Tørdal, i den nordvestlige delen av kommunen. Rønnomnibben er dramatisk med stupbratte fjellsider, høyt over den gamle skogen i Rønnomdalen.

 

Til Drangedal

Noen mil vest for det folkerike Grenland med Skien og Porsgrunn, i den nedre delen av Telemark, ligger Drangedal. Rundt 4000 innbyggere kan boltre seg på 1062 km². Kommunesenter og største tettsted er Prestestranda.

Skog dominerer det meste av naturen i Drangedal. Terrenget er kupert med åser og koller, avbrutt av en rekke avnn og vassdrag. Drangedal har en del ganske store vann og innsjøer. Størst er Toke, som med 30 km² og 185 km strandlinje er en ganske betydelig innsjø i Telemark.

Skikkelig fjellnatur er det lite av i Drangedal. De høyeste partiene finner vi i nordvest. Her ligger Fagerliheii, som strekker seg såvidt over 900 m.o.h.

Men heiene i grenseområdene mot Nissedal i vest er ganske skrinne, med mye bart fjell. Det gir et åpent og fjellignende terreng, selv om det meste bare ligger rundt 600-700 m.o.h.

Det er nettopp til disse traktene vi skal ta turen. Toppen vi skal bestige ligger ved grenda Bø i Tørdal, og ruver i horisonten mot sør.

 

Rønnomnibben ved Rønnomdalen, Drangedal.

 

Til topps på Rønnomnibben

Det finnes flere ruter til toppen av Rønnomnibben. En sti går fra Tørdal-siden nordøst for fjellet, men det meste brukte utgangspunktet er ved sørenden av Rønnomdalen. Hit kommer du på fylkesvei 358 over Gautefallheia, mellom Drangedal og Nissedal.

Ca tre kilometer fra Bustrak gjør veien en skarp sving. Her er det en avkjøring med parkeringsplass på østsiden (høyre side) av elva.

Ruta følger først en traktorvei noen hundre meter, så videre på en tydelig skogssti. Den går på skrå opp gjennom lia et stykke, før den går i sikk-sakk opp på Geitryggen ca 500 m.o.h. Etter rundt 50 minutters gange er vi oppe på fjellrygggen vi skal følge hele veien bort til Rønnomnibben.

 

På Måna ved Rønnomdalen, Drangedal.

 
Stien stiger svakt videre opp gjennom gammel furuskog. Etter hvert som vi kommer høyere blir det mer glissent, og mer bart fjell kommer til syne da vi passerer toppen Måna på 604 m.o.h. Nå har vi fin utsikt både østover og vestover, og vi ser det endelige turmålet vårt mot nord.

Turen videre bortover fjellryggen går opp og ned over koller og knauser. Et par bratte kløfter forseres, og ett sted er det lagt ut tau. Det er det også på den siste stigningen opp på selve Rønnomnibben.

De som sliter med mye høydeskrekk kan kanskje føle denne siste kneika som utsatt, men da går det an å gå rundt fjellet på øst- og nordsiden. Den skal visstnok være lettere.

 

Klyving mot toppen av Rønnomnibben, Drangedal.

 
Ingen av oss er plaget med redsel for høyder, så vi klyver lett det siste stykket opp svabergene til toppen, med litt hjelp av det utlagte tauet. Vi har brukt drøyt to timer på fotturen opp, inkludert pauser og fotografering.

Vel oppe er det en flott utsikt som møter oss ved den store varden på toppunktet. Her er det også en turkasse hvor man kan registrere seg som bestiger av Rønnomnibben.

Mot nord ser vi ned på Bø i Tørdal, og videre mot Næring på Fjågesundheia, toppen vi besøkte noen dager tidligere. I øst og sør strekker Drangedals skogsåser seg så langt øyet kan se.

 

På Rønnomnibben ved Rønnomdalen, Drangedal.

 

Rønnomdalen naturreservat

Under oss mot vest ligger den vakre Rønnomdalen. Her ble det i 2002 opprettet et naturreservat for å ta vare på et område med gammel og typisk skog for denne delen av Norge.

Økosystemet med alt naturlig plante- og dyreliv er fredet mot skade og ødeleggelse. Verneområdet omfatter 2,7 km² i den nordlige delen av Rønnomdalen, på begge sider av Rønnomdalsvatnet.

Området har stor variasjon i skogtyper og tilhørende arter, og det er relativt høy produktivitet i den nord-sørgående dalsekningen. Det er registrert flere truede arter av fugl, lav og insekter.

Spesielt kan nevnes svabergringvinge. Reservatet har også en større bestand av barlind. Øverst i de bratte liene har skogen et klart urskogpreg.

 

Varde på Rønnomnibben, Drangedal.

 
Naturen ved Rønnomdalen er dramatisk og storslått, det er et lite stykke vestlandsnatur som har havnet her. De nakne fjellveggene under Rønnomnibben er 250 m høye og stupbratte.

Det er en mektig opplevelse å stå på kanten og nyte utsikten mot dalen. På den andre siden er bergskrentene like høye og bratte, og bakenfor strekker heiene seg over til Nissedal.

Vi blir på toppen en stund for å kose oss med utsikten og litt niste. Fotografering av omgivelsene står naturligvis også på programmet. Når det er utført, vender vi nesa sørover igjen, og følger samme ruta tilbake. Turen til Rønnomnibben anbefales alle med normal form, og som liker flott og dramatisk Telemarksnatur.

 

Rønnomnibben, Drangedal.

 

Kilder:
Rønnomdalen naturreservat, Naturbase/Miljødirektoratet (hentet 4. september 2021).
Drangedal, Wikipedia (hentet 2. september 2021).
Toke, Wikipedia (hentet 2. september 2021).

 

Se flere bilder fra denne turen

 
Publisert 14.09.2021. Sist oppdatert 24.03.2024.
Tekst og foto: Vidar Moløkken.

 

Kategorier: FriluftslivNaturlandskap