Fotojakta – NM i naturfoto har vært arrangert av Villmarksliv siden 1976. Konkurransen går gjennom ti månedlige runder. I år deltar jeg for første gang, og jeg leverte en lett blanding av bilder denne gangen.

 

Fotojakta fortsetter

Bladet Villmarksliv har arrangert Fotojakta – NM i naturfoto siden 1976. Dette året ble idéen unnfanget og i januarnummeret 1977 presenterte Dag Kjelsaas hele opplegget som et alternativ til tradisjonell jakt.

Gjennom årene har konkurransen gått gjennom mange forandringer, men hele tiden har selve basisen blitt beholdt. Det offisielle navnet er «NM i Naturfoto» selv om mange i dagligtale fortsatt kaller den for Fotojakta, spesielt blant deltakere som har vært med siden starten. Konkurransen inne i sitt 34. år i 2010, noe få eller ingen andre konkurranser av denne typen kan skilte med.

Hver fotograf kan levere inntil fem bilder i hver runde, som gis poeng av den til en hver tid sittende juryen. Minst 25 poeng gir bronsemedalje, minst 35 gir sølv, og får bildet ditt 45 poeng eller mer har du et gullbilde.

Norgesmester i naturfoto blir den som har flest poeng sammenlagt etter ti runder. I tillegg konkurreres det om årets naturbilde, og der deltar fotografenes beste gullbilder gjennom året. Bilde med høyeste poengsum vinner.

Jeg har i liten grad deltatt i fotokonkurranser, men i år tenkte jeg det var på tide. Mine bilder til denne runden omfattet motiv fra nærmiljøet mitt i Telemark, og steder mye lengre unna. Resultatet ble nok en gang ett sølv og to bronse.

Under kan du se mine deltakende bilder i runde 6 2010. Komplette resultater finner du her.

 

“Vinterfoss”

Ved Herrefossen i Bøelva, Midt-Telemark, Telemark. 39 poeng, sølv.

 

Bildet er tatt ved Herrefossen i Bøelva et par kilometer fra hjemstedet mitt i Bø, Telemark en desembermorgen i 2007.

Det er råkaldt nede ved elva, som har normal vannføring. Det har vært svært kaldt noen dager, og det har dermed dannet seg mange flotte isformasjoner.

Teknisk info:
Kamerautstyr: Canon EOS 5D, Canon EOS 5D, Canon EF17-40 mm f/4L USM (17 mm), polariseringsfilter, stativ.
Opptak: 1/5 sek ved f/11, ISO 100.

 

“Finnkjerka”

Ved Store Finnkjerka nær Kjøllefjord, Lebesby, Finnmark. 32 poeng, bronse.

 

Dette bildet er tatt ved Store Finnkjerka utenfor Kjøllefjord på Nordkinn-halvøya, Finnmark i august 2007. Jeg hadde flaks med været, og leide båt for å komme ut til fjellformasjonen.

Det var lite dønninger i sjøen, slik at det ble mulig å gå i land selv om jeg var alene. Det er visstnok noe er sjelden der ute mot Barentshavet.

Stedet har en utrolig geologi, og steinen på bildet minner om forsteinet tre, selv det neppe er tilfelle. Jeg benyttet timer for å bruke meg selv som en målestokk på fjellformasjonen.

Teknisk info:
Kamerautstyr: Canon EOS 5D, Canon EF17-40 mm f/4L USM (17 mm), Canon TC-80N3 timer, polariseringsfilter, stativ.
Opptak: 1/40 sek ved f/11, ISO 100.

 

“Lifjell”

Vinterkveld på Lifjell, Midt-Telemark, Telemark. 31 poeng, bronse.

 

Bildet er tatt på Krintofjellet i Lifjell her i Telemark, en januarkveld i 2009. Mye snø har skapt en eventyrskog i tregrensen opp mot fjellet. Jeg benyttet truger for å ta meg fram, noe som gjør fotografering enklere blant trærne.

Teknisk info:
Kamerautstyr: Canon EOS 5D, Canon EOS 5D, Canon EF17-40 mm f/4L USM (17 mm), polariseringsfilter, stativ.
Opptak: 1/40 sek ved f/11, ISO 100.

 

“Morgen i Trollveggen”

Morgen ved Trollveggen, Rauma, Møre og Romsdal. 30 poeng, bronse.

 

Bildet er tatt i Brurskaret på kanten av Trollveggen, Romsdalen, 27. juni i år. Trolltindene ved Romsdalen har vært et av mine favorittområder i over 20 år nå, og et prosjekt har vært (og fortsatt er) å få til bilder av en skikkelig soloppgang der oppe.

Dette krever overnatting oppe på kanten av stupet, samt at det bør skje rundt midtsommer da sola er lengst i nordøst. Problemet med dette er snømengden kombinert med svært bratt terreng på vestsiden av tinderekka.

I år er det ekstra mye snø i Romsdalsfjellene, og jeg benyttet truger mye av turen. Men i ura bak Trolltindene er det altfor bratt for dette, og det ble 3 timers stamping i våt og tung snø, med forfrosne føtter som resultat. Det tok 2 timer i soveposen før følelsen i beina var tilbake.

Jeg har forsøkt (og delvis klart) dette prosjektet to ganger, i 1997, og nå for noen dager siden. Begge ganger har skyer forkludret mye, men en stripe klarvær akkurat over horisonten har gitt meg en 15 minutters strime av morgensol. Men jeg gir meg ikke på dette, og neste år håper jeg å kunne delta med et bilde av hele fjellveggen i knallrødt morgenlys.

Teknisk info:
Kamerautstyr: Canon EOS 5D Mark II, Canon EF16-35 mm f2,8/L II USM (16 mm), polariseringsfilter, stativ.
Opptak: 2 sek ved f/11, ISO 100.

 

“Fisker i Glomma”

Sportsfiske i Glomma nær Trønnes, Stor-Elvdal, Innlandet.
26 poeng, bronse.

 

Dette motivet er fanget ved Glomma nær Trønnes i Østerdalen en augustkveld i 2006. Jeg kom kjørende sørover på riksvei 3, og så plutselig fiskeren ute i elva. Det fine kveldslyset måtte jeg bare forevige, så jeg stoppet, og fikk tatt bl.a. dette bildet.

Teknisk info:
Kamerautstyr: Canon EOS 350D, Tamron AF28-300 mm f/3,5-6,3 XR Di (65 mm), polariseringsfilter, stativ.
Opptak: 1/80 sek ved f/6,3, ISO 100.

 
Publisert 11.08.2010. Sist oppdatert 21.07.2024.
Tekst og foto: Vidar Moløkken.