Om Fritt Fall


Fritt Fall Foto og Design er et enkeltpersonforetak opprettet i 2005, med fotografering og salg av bilder som hovedaktivitet. Jeg har drevet med fotografering siden 1983, i hovedsak relatert til natur og friluftsliv. De første årene var det norsk fjell- og fjordlandskap som inspirerte mest, særlig fosser hadde en ekstra tiltrekningskraft. Derav av navnet Fritt Fall. Bildearkivet mitt omfatter nå bilder fra flere land, bl.a. USA. Men naturlig nok er det flest fra Norge, inkludert de fleste naturtyper og alle årstider.

Som produkt- og reklamefotograf gjennom mange år har jeg fått øynene opp for flere felt innen foto, og du vil også finne bilder fra urbane miljøer, konserter, sport og idrett m.m. når hele bildearkivet er på nett.


Bakgrunn


Jeg har 5-årig utdanning fra Høgskolen i Hedmark og Universitetet i Agder, innen informatikk, informasjon og samfunnskontakt. Av yrkesbakgrunn har jeg 10 år som designer og operatør av grafikk for TV-produksjon, hovedsaklig sport. Videre 7 år som fotograf og grafisk designer i en engros-bedrift, før jeg nå er markedsansvarlig hos Multilux, leverandør av teknisk belysning.


Fototeknisk


Jeg får av og til spørsmål om teknikk og utstyr, så her er litt informasjon for de som er interesserte i slikt. Fra juli 2014 har jeg benyttet et Canon EOS 5D Mark III kamerahus, med tre objektiver: Canon EF 16-35 mm F2,8L II USM, Canon EF 24-105 mm F4L IS USM, og Canon EF 100-400 mm F4,5-5,6L IS USM. I tillegg benyttes ofte Hoya eller Sigma polariseringsfilter. Tidligere kamerahus jeg har brukt: Canon EOS 5D Mark II (2009-2014), Canon EOS 5D (2006-2009), og Canon EOS 350D (2005-2006).

Fra 1983 til 2005 fotograferte jeg med analogt utstyr, dvs diverse Olympus OM kamerahus med Olympus, Tamron og Vivitar optikk for 35 mm film. Jeg benyttet for det aller meste positiv fargefilm (lysbildefilm) fra Kodak og Fuji. En digitaliseringsprosess er i gang, og jeg har en Nikon LS-5000 filmscanner som brukes til formålet, sammen med Vuescan software.

Til bildebehandling bruker jeg Adobe Lightroom for justering av fargebalanse og -metning, samt optisk korreksjon. Adobe Photoshop brukes til kontrastutjevning, støvfjerning og eksportering av ulike JPEG-format.


Om frittfallfoto.no


Nettsidene har jeg for det meste programmert og utviklet selv, ved bruk av HTML, PHP og MySQL. Et par javascript er hentet fra det store nettet, det viktigste er Lytebox fra lytebox.com som brukes til å vise bildene i stort format. Dropdown-menyen til venstre er programmert i DHTML, funnet på dhtmlgoodies.com.

For å holde orden på bildearkivet bruker jeg PixFiler fra BR software, norsk-utviklet software som passer utmerket til mine behov.